Böcker

- välj kategori -

Hädelsens helighet

av Kent Wisti

Kent Wisti använder humor för att förstå människan och vår längtan efter mening. I denna essä blixtbelyser, avslöjar och klär han av maktens dräkter och skärskådar religionens plats i våra liv.


LÄS MER

Den hemliga diktektiven

av Linnea Swedenmark

De senaste åtta åren har det dykt upp hundratals anonyma dikter på gator, tåg och lyktstolpar runt om i Sverige. Alla signerade med “Diktektiven”. Här kommer en samling med mer än 100 dikter.


LÄS MER

Marnas hemlighet: berättelser från Gaza, nyutgåva

av Lotta Schüllerqvist

“Gaza intresserar bara omvärlden när blodet flyter”, så skrev författaren Lotta Schüllerqvist när Marnas hemlighet kom ut första gången 2010. Men Marnas hemlighet är något annat. Den handlar om Gazas historia och sätter in kriget i ett sammanhang. Om människornas vardag, drömmar och okuvliga hopp. Ny utgåva.


LÄS MER

Homo affectus

av Bengt Lindroth

Homo affectus kallar författaren Bengt Lindroth den människotyp som infiltrerat den moderna demokratin och bidragit till en ökande polarisering genom sin känslostyrda agenda. I den här boken bjuds på ett återbesök till den folkhemstanke Per Albin Hansson en gång lanserade och en utblick mot hur de nordiska grannländerna handskas med samhällsproblem liknande de svenska.


LÄS MER

Livet som pågår här

av Lisa Pelling, Marika Palmér Rivera

Den här boken bygger på drygt tvåhundra samtal med människor runt om i Sverige, i småorter och på den svenska landsbygden. Människor som ofta används som slagträn i debatten, men sällan själva får komma till tals. Nu står de här bygderna inför en ny omställning.


LÄS MER

Testosteron

av Selma Brodrej

Med hjälp av populärkultur, statistik, intervjuer, personliga erfarenheter och betraktelser granskar kulturjournalisten Selma Brodrej en mansroll och könsmaktsordning i förändring.


LÄS MER

Namnet

av Constance Debré

Hon har gjort sig av med nästan allt: alla prylar, alla ägodelar, sitt jobb, sin tidigare make. Men kan man verkligen göra sig av med sin familj, till och med sitt namn?


LÄS MER

Om kompromiss

av Claes-Mikael Ståhl

Hur kan kompromisser bli verklighet? Med utgångspunkt från viktiga historiska händelser på arbetsmarknaden berättar författaren Claes-Mikael Ståhl om kompromiss.


LÄS MER

Brandtal

av

Antologin Brandtal består av ett fyrtiotal texter om vår tids brännande frågor skrivna med olika temperament, röst, ton och stil. Skribenterna är unga, äldre, kända, okända. De är forskare, har deltagit i Ortens bästa penna, är barnmorskor, lärare, författare, socionomer, jurister, diakoner, präster, ideellt arbetande och andra på olika vis kunniga och/eller verksamma inom samhälls […]


LÄS MER

Madonna – rebellen

av Mary Gabriel

I denna fantastiska biografi tecknar den prisbelönta författaren Mary Gabriel ett nära och storslaget porträtt av en av nutidens största ikoner: Madonna.


LÄS MER

Prosa 1

av Jon Fosse

Jon Fosse skriver fram en värld som rör sig i tid och rum, och brottas mellan det stora och det lilla, det universella och det djupt personliga. I Prosa 1 har vi samlat både kortare och längre prosatexter som Fosse skrivit vid olika tillfällen.


LÄS MER

Prosa 2

av Jon Fosse

Prosa 2 är en samling kortare texter och noveller, skrivna vid olika tillfällen, och är en fristående fortsättning på tidigare utgivna Prosa 1.


LÄS MER

Ingrid Segerstedt Wiberg – Den stridbara

av Christian Catomeris

Politikern, skribenten och aktivisten Ingrid Segerstedt Wiberg var verkligen inte rädd för att utmana, även om det ofta innebar stora rubriker och löpsedlar. Bakom uppmärksamheten låg ett livslångt engagemang för fred och mänskliga rättigheter, och en unik personlighet.


LÄS MER

Dyrtider

av Elinor Odeberg

I denna högaktuella bok berättar ekonomhistorikern Elinor Odeberg om bakgrunden, anledningen och lösningen på den rekordhöga inflationen, och framför allt varför den inte ska bekämpas genom att göra oss fattigare.


LÄS MER

Följeslagare

av Ali Smith

Den hyllade och flerfaldigt prisbelönta brittiska författarinnan Ali Smith är tillbaka med en djupt mänsklig roman om samhörighet i ordets vidaste bemärkelse.


LÄS MER

Kvinnors liv (pocket)

av Alice Munro

Kvinnors liv är den enda romanen av nobelpristagare Alice Munro. Den gavs ursprungligen ut 1971. Boken, som handlar om huvudpersonen Del Jordan, är en fiktiv självbiografi om författarens resa in i vuxenlivet.


LÄS MER

Socialt oacceptabelt

av Helena Björk

I den här reportageboken söker journalisten Helena Björk bortom den sönderslitande frågan om kriminaliseringen av sexköp fungerat eller inte – och finner enighet.


LÄS MER

Försäkringsvärlden

av Håkan Svärdman

I boken Försäkringsvärlden berättar Håkan Svärdman om världens tredje rikaste bransch och varför den utgör en så viktig del av den svenska demokratin och välfärden.


LÄS MER

README.txt

av Chelsea Manning

Chelsea Mannings självbiografi README.txt är en kraftfull bok om barndomen, uppväxten, militären och kampen för att försvara sina rättigheter som transkvinna i dagens USA.


LÄS MER

Samvetsfången

av Danish Sial

Samvetsfången är en sann berättelse om Din Chaudry Sial, som trots svenskt medborgarskap fängslades i det ökända tortyrfängelset Lahore Fort.


LÄS MER

Sommarregn

av Sarah Moss

Sommarens längsta dag, och en grupp omaka semesterfirare flyr regnet inomhus. En familj sticker ut och börjar gå de andra på nerverna. Varför är de här?


LÄS MER

Korsvägar

av Ardalan Shekarabi

En personlig berättelse om Ardalan Shekarabis väg från barndomens Iran till livet i Sverige. En bok om identitet och om att hitta sig själv i ett nytt land.


LÄS MER

Det arabiska ljuset från Spanien

av Peter Mosskin

Varför kunde judar, araber och kristna leva tillsammans i Spanien på medeltiden En berättelse och essä av prisvinnande författaren Peter Mosskin om 800 år av arabisk civilisation med staden Cordoba som centrum, i nuvarande Spanien.


LÄS MER

Radikaliserad konservatism

av Natascha Strobl

På kort tid har flera borgerliga partier – i Sverige och runt om i världen – blivit allt mer radikaliserade. Detta har helt förändrat synen på vad som är politiskt normalt. Österrikiske författaren Natascha Strobl förklarar detta nya fenomen i boken Radikaliserad konservatism.


LÄS MER

Skifta skinn

av Thomas Petersson

Boken och essän Skifta skinn väcker frågor om identitet och främlingskap. I vilken utsträckning kan vi identifiera oss med och förstå en annan människa, en annan kultur? Hur fördomsfria kan vi bli?


LÄS MER

Att älska den man kan få

av Ulf Bjereld, Jonas Hinnfors, Cecilia Garme

Förr bestod regeringar av partier som tyckte om varandra. Men i ett allt mer splittrat politiskt landskap får kontrakt ersätta känslorna. Är kärlekens tid över i politiken? I boken Att älska den man kan få analyserar författarna den omvälvande förändring som svensk politik just nu genomgår.


LÄS MER

Jag vill inte dö på kuppen

av

Vårvintern 2020 briserade coronabomben. Vårdpersonalen kastades rakt in i covidvården i ovisshet, maratonpass och inte alltid med rätt skyddsutrustning. Hur påverkade det dem?


LÄS MER

Det är tropiska nätter nu

av Anna Dahlqvist

Anna Dahlqvists debutroman “Det är tropiska nätter nu” börjar i den heta sommaren 2018 och gestaltar vad insikten om klimatförändringarna kan göra med en människa. “En stark debut”, enligt Kristianstadsbladet.


LÄS MER

Var och en

av Ferdinand von Schirach

I den här skriften presenterar den tyska författaren och juristen Ferdinand von Schirach att sex nya grundläggande mänskliga rättigheter skrivs in i den europeiska rättighetsstadgan.


LÄS MER

Grönsakshandlaren

av Hynek Pallas

1978 publicerade den tjeckoslovakiske dissidenten Vaclav Havel essän De maktlösas makt. Utifrån en fiktiv grönsakshandlare utforskade han frågan om personligt ansvar i både diktaturer och demokratier.  De grundfrågor Havel ställde 1978 är snarlika vår tids utmaningar. Med utgångspunkt i Havels undersökning av den lilla människans relation till makten diskuterar journalisten och författaren Hynek Pallas i […]


LÄS MER

Offermur

av Sarah Moss

Under en varm sommarvecka i norra England lajvar en grupp akademiker järnåldern. Det är på låtsas, med särkar, jaktfällor och bärplockning. Sylvie och hennes kuvade mor tvingas delta av den chauvinistiska pappan, busschaufför och amatörhistoriker. För dem blir leken snabbt allvar. Pappan går allt längre för att återskapa forntidens regler och hierarkier.  I kontrast till […]


LÄS MER

Ingen tid för illusioner

av Kajsa Borgnäs

Under 2020-talet kommer det att avgöras om vi lyckas nå våra klimatmål. Det är nu vi måste få den teknik, de marknader och de politiska beslutsprocesser på plats som vi vill ska dominera samhället efter 2050. Vi har redan tagit första viktiga steg. Men vi står inför stora målkonflikter och svåra val, gemensamt och som […]


LÄS MER

Modershymn

av Thuva Steen

»Glaskupans tystnad över huset. Hon ligger i sängen i sin svarta sidenmorgonrock, äter torrt bröd och dricker starkvin. Dödsuret tickar från sin ensamma plats bredvid dörren. Brädorna i taket uppluckrade av röta, buckliga sextiotalstapeter med små blommor.  Sängarna luktar aska. Hon ligger med ansiktet vänt mot teven. Livet som inte längre tillhör henne speglas i […]


LÄS MER

2034 – meritokratins uppgång och fall

av Michael Young

Året är 2034. En sociolog sätter sig ned för att beskriva de senaste decenniernas utveckling. England har blivit en fulländad meritokrati. Ett samhälle där människor belönas utifrån IQ och ansträngning. Där yrke och position inte längre går i arv. Men den nya ordningen har också en baksida. Varför protesterar så många kvinnor? Och varför är de där nere på samhällsstegen […]


LÄS MER

Politikens genusgränser

av Josefin Rönnbäck

Trots att rösträtt för kvinnor är en grundläggande förutsättning för demokrati och medborgarskap har kvinnorösträttsfrågan och kvinnokampen osynliggjorts i den nationella historieskrivningen om demokratiseringsprocessen. I denna bok undersöker historiker Josefin Rönnbäck vilka genusgränser som fanns i politiken i början av 1900-talet och hur rösträttskvinnorna utmanade och överskred dem.


LÄS MER

Sommar

av Ali Smith

Sommar är en berättelse om människor i förändring. Människor som är familj, men beter sig som främlingar. Var börjar och slutar egentligen familjen? Och vad har människor som tror sig vara varandras motsatser gemensamt? Sommaren?


LÄS MER

Bobby Boy – återresan

av Stig Hansén

I Bobby Boy – återresan knyter Hansén Dylans låtskatt till personliga berättelser om sitt eget liv. I takt med musiken färdas han till platser som Highway 61 och Dylans barndomshem. På vägen upptäcker han även bitar av sin egen historia.


LÄS MER

Systemen, överflödet och det gemensamma

av Lars Ingelstam

Sverige är ett rikt land. Men ett modernt samhälles ekonomi består inte bara av ekonomi . Särskilt under 1900-talet har en rad system byggts upp: försörjningssystem, transportsystem, kommunikationssystem, utbildningssystem och många fler. Det behövs därför systemtänkande ( a systems approach ) för att förstå hur resurser skapas och diskutera hur de bör användas. Några av […]


LÄS MER

Korsordets ABC – en konstruktörs tankar och tricks

av Lena Holmlund

Varför är guden Adonis så vanligt förekommande i korsord? Är det barbari att lösa med bläckpenna? Finns det förbjudna ord, och hur hanterar vi lilla hen? Hur reglerar korsordsmakaren svårighetsgraden i sina kryss, och vad kan en sängkamlighet vara månntro? Världens första korsord publicerades 1913 i New York World och ett decennium senare såg ett […]


LÄS MER

Så höjer sig landet

av Svante Bäckström

Anders Andersson lever i Västerbottens kustland under en tid av intensiv kolonisering. Han är drängen som blir hemmansägare utan att vara ämnad för det livet. I stället för att bruka jorden dras han till skogen där han kan ströva fritt. För Anders är varken plogen, sådden eller skörden eftersträvansvärd, för antingen växer människan eller så […]


LÄS MER

Tvillingboken

av Susanne Nylén

När Susanne Nylén var på rutinultraljudet fick hon och hennes man en chock. De väntade inte bara ett barn, utan två. Den här boken önskade Susanne hade funnits då.


LÄS MER

Fattigsafari

av Darren McGarvey

Darren McGarvey har personligen upplevt fattigdom och dess förödande effekter. Han vet varför folk från utsatta områden känner sig arga och förbisedda. Och han vill förklara!


LÄS MER

Flykt

av Sahar Almashta

I boken Flykt låter Sahar Almashta personer som på något sätt påverkats av migration berätta sin historia, med sina ord.


LÄS MER

Och några, antar jag, är ok!

av Sandro Scocco

Den 16 juni år 2015 annonserade Donald Trump att han ville bli USA:s president. Angående de många mexikanska invandrarna sa han ”De kommer med droger. De kommer med kriminalitet. De är våldtäktsmän. Och några, antar jag, är ok.”


LÄS MER

I en galen rasande stad

av Guy Gunaratne

Selvon, Ardan och Yusuf växer upp i höghusen vid Stones Estate i norra London. Vi får följa dem under 24 timmar efter att en före detta brittisk soldat har mördats och upplopp sprider sig på gatorna. Yusufs bror dras till de radikala strömningarna i den lokala moskén och Yusuf lägger allt mer tid på att […]


LÄS MER

Fallfrukt

av Monica Wilderoth

”Jag trodde att jag hade klarat mig, att medvetenheten hade gjort mig försäkrad, att alla behandlingar och terapitimmar skulle verka som garantier för att gatloppen i solarplexus inte skulle börja igen. Framförallt trodde jag att jag hade gått av bussen i det lugnare bostadsområdet och att allt tjafs låg bakom mig, men det har jag […]


LÄS MER

En amerikansk epidemi

av Jonas Cullberg

Överdoser av heroin och receptbelagda smärtstillande preparat är den här generationens stora amerikanska pest. Dödligheten är större än när aids-epidemin var som värst i mitten av 1990-talet och narkotikaöverdoser är nu den ledande dödsorsaken bland amerikaner under 50. För tredje året i rad sjunker den förväntade medellivslängden i USA och opioidkrisen är huvudorsaken. Hur hamnade USA […]


LÄS MER

Avlivningskliniken Tusenskönan

av Martina Montelius

 June, 48 – en debattör på högerkanten – har skrivit in sig på den privata Avlivningskliniken Tusenskönan, som drivs av Brage Weindel. Till Tusenskönan får vem som helst komma för att dö, men hur lång tid det tar och hur ens sista tid blir är naturligtvis en ekonomisk fråga. Kliniken har en restaurang med kost […]


LÄS MER

Kvinnorna som formade pophistorien

av Anna Charlotta Gunnarsson

Varför minns musikhistorien hellre Karl Gerhards naziprotest än Karin Juels långt tuffare insats, mitt under brinnande världskrig? Hur fick skivbolagsbossen Sylvia Robinson idén som gjorde hiphopen världsberömd? Varför tjänade Dolly Parton hundratals miljoner på att tacka nej till Elvis Presley? Hur blev låtskrivaren och producenten Agnetha Fältskog reducerad till “den blonda i Abba”? Vad gjorde bluesstjärnan Bessie Smith dagen efter att hon […]


LÄS MER

Vinter

av Ali Smith

Andra delen i Ali Smiths årstidssvit tar sig an vintern. Blek, med sin iskalla vind, en tid då allting dör. Fyra personer, tre av dem släkt, samlas i en gigantiskt villa I Cornwall för att fira jul tillsammans. Den ständigt arga och protesterande aktivisten Iris, hennes syster och motpol, affärskvinnan Sophia, samt dennes son Arthur. […]


LÄS MER

Skallarna – ett slags roman

av Mattias Hagberg

“Jag lyckades knappt röra skrivmaskinen, än mindre färdigställa något som var läsbart, trots att jag hade allt en författare kan önska sig: pengar, en fast läsekrets och en kritikerkår som ville mig väl.” I centrum för Mattias Hagbergs fjärde roman står en författare som förlorat tron på litteraturen. Han har brutit kontakten med gamla vänner […]


LÄS MER

Klimakteriet

av Tove Leffler

Klimakteriet eller menopausen är något som alla kvinnor har upplevt eller kommer att uppleva. Många tänker kanske på vallningar, humörsvängningar och att chansen, eller risken, att få barn därefter är obefintliga. Men i övrigt talas det väldigt sällan om vad det egentligen innebär. Sanningen är att upplevelsen kan skilja sig åt drastiskt från person till […]


LÄS MER

Högspänning

av Henrik Bromander

Lotta trivs med sitt arbete som svensklärare, men så börjar saker hända. Eleverna bråkar om sina betyg och skolledningen har åsikter om undervisningen. Ett efter ett uppträder så symptomen: hudutslag, värk och sömnsvårigheter. Efter en tids tvivlande landar Lotta i insikten om att hon blivit elöverkänslig. Det här är starten på en resa in i […]


LÄS MER

För mycket lycka

av Alice Munro

Alice Munros böcker älskas av läsare och kritiker över hela världen. Hon belönades med flera litterära utmärkelser. 2013 fick hon Nobelpriset och sommaren 2019 fick hon Man Booker International Prize. För mycket lycka består av tio hudnära noveller. Berättelserna rymmer ofattbar grymhet, svek och brutalitet, men också en seglivad kärlek och mänsklig värme. Munro avslöjar […]


LÄS MER

Kvinnors liv

av Alice Munro

Kvinnors liv är Nobelpristagaren Alice Munros enda roman. Den gavs ursprungligen ut 1971, men kom 2018 ut på svenska, förtjänstfullt översatt av prisbelönta Rose-Marie Nielsen.  Berättelsen om Del Jordan, som växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet, är en fiktiv självbiografi om författarens resa in i vuxenlivet. Del bor på sin fars gård, där […]


LÄS MER

Höst

av Ali Smith

I den här bländande, abstrakta romanen experimenterar Smith skickligt med tid, historia och konst för att skildra en omvälvande höst i Storbritanniens historia.


LÄS MER

Klass – är du fin nog?

av Anneli Jordahl

 Det har gått femton år sedan Annelie Jordahls nätta, men till ämnet tunga, bok kom ut för första gången. Både till innehåll och form har den lockat tusentals läsare sedan dess, och blivit något av en klassiker i genren. Nu kommer den i uppdaterad utgåva, med nytt innehåll från författaren, en ny intervju med Evin […]


LÄS MER

En bättre morgondag

av Anne Lichtenstein, Rozbeh Aslanian

“Den här lever, ropar en brandman. Jag vaknar till av att jag känner hur brandmannen sticker ner två fingrar i halsen så jag vill kräkas igen. Jag försöker vrida mig och säga något men det kommer inget ljud. I oktober har det gått 20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg. En av Sveriges värsta katastrofer genom […]


LÄS MER

Popkulturens död

av Martin Aagård, Natalia Kazmierska

Den första boken någonsin om popkulturens död; om hur medelklassen kramade ihjäl musikfestivalerna, om hur Donald Trump tog livet av dokusåpan, om hur Pamela Anderson blev den sista skandaldrottningen och om hur punken tagits över av högerextrema nättroll.


LÄS MER

Ex

av Hynek Pallas

I sex personliga essäer spårar Hynek Pallas vilka avtryck erfarenheten av exil och migration har lämnat i det svenska samhället. Var finns migrationen i den moderna svenska identiteten? Syns den i svensk kultur? Och hur kan nationalismen växa sig allt kraftigare samtidigt som migrationserfarenheten är en stor del av många svenskars liv?


LÄS MER

Rikshushållaren

av Anders L Johansson

I biografin Rikshushållaren ges en unik inblick i Gunnar Strängs fackliga och politiska liv och gärning, i både med- och motgång. Författaren Anders L. Johansson hade ett ingående samarbete och förde många samtal med Gunnar Sträng under hans sista levnadsår.


LÄS MER

Mellan floderna

av Duraid Al-Khamisi

Efter uppväxtskildringen Regnet luktar inte här återvänder Duraid Al-Khamisi med en unikt kompromisslös roman, som är lika surrealistisk som den är mardrömslik. Mellan floderna handlar om hopp i hopplösheten, det goda som ryms i allt det onda och det onda som ryms i allt det goda. Det är en stark, ömsint och dånande uppgörelse med landet som Gud har dömt till evigt lidande. 


LÄS MER

Vi hör av oss

av Jacob Sundberg

Får man ljuga på en anställningsintervju? Vad säger personlighetstesterna om oss, egentligen? Är det sant att alla säljare är själlösa? Måste man jobba i Stockholm för att vara någon på klassåterträffen?


LÄS MER

Anteckningar

av Joan Didion

På 1970-talet gav sig Joan Didion ut på två långa reportageresor i två kontrasterande delar av USA: Södern och Västern. Genom att förstå Södern ville hon förstå Kalifornien, där hon vuxit upp. Under dessa resor förde hon anteckningar som aldrig publicerades. Nu, nästan 40 år senare, har de samlats till en aktuell berättelse om USA.


LÄS MER

Systrarna

av Peter Mosskin

Systrarna Nun, Margit och Nini är tonåringar på 1920-talet, unga på 30-talet. Första världskriget är över. Kvinnor får både rösta och arbeta, världen ligger för deras fötter.


LÄS MER

Tanjas gata

av Kalle Kniivilä

Tanjas gata i Sankt Petersburg är bara en dryg kilometer lång, men här ryms hela det moderna Rysslands historia. Ett helt århundrade av vanliga människors ovanliga öden.


LÄS MER

Bibliotek

av Ali Smith

Bibliotek är platser där vi kan finna nya världar och kunskap, men också att fördriva tid på och fly till. Hur formas vi av dessa platser? Vilken roll spelar de i ett samhälle? Vad gör läsningen och böckerna med oss? Och vad säger det om vår tid att de offentliga biblioteken nu är hotade?


LÄS MER

Marias taverna

av Jan Henrik Swahn, Jasim Mohamed

Nere vid stranden på den grekiska ön Samos ligger Marias taverna. Hösten 2015 blir den enkla krogen ett nav i hjälparbetet, när stora mängder flyktingar tar sig i land efter att ha färdats över Medelhavet.


LÄS MER

Bara en kram

av Henrik Bromander

Jens Svanström kämpar i motvind för att göra sig ett namn i Göteborgs indievärld. När han börjar skriva kaxiga krönikor om jämställdhet och mansvälde händer något.


LÄS MER

Jag är allt du drömt

av Ali Smith

En varm semesterdag kliver en ung kvinna över tröskeln hos den bekymrade familjen Smart. Hennes vita bil står parkerad vid vägkanten, kanske är den trasig. Innan någon i familjen hunnit förstå vad som händer har den främmande kvinnan bjudit in sig själv på middag.


LÄS MER

Flicka möter pojke

av Ali Smith

Flicka möter pojke, lika mycket en politisk satir som en kärlekshistoria, har sitt ursprung i Ovidius berättelse om Iphis – flickan som uppfostras till pojke för att överleva, men som blir kär i en annan kvinna.


LÄS MER

Arbetssamhället

av Roland Paulsen

Tack vare den teknologiska utvecklingen är behovet av mänsklig arbetskraft mindre än någonsin. Det välstånd som i början av 1900-talet krävde tio människors arbetsinsats kan i dag produceras av en enda människa. Ändå arbetar vi mer än vad man gjort under större delen av historien. Utbrändhet och stress ökar, jobb fylls av »tomt arbete« och pensionsåldern höjs.


LÄS MER

Gravidilska

av Pernilla Alexandersson

I september 2015 dör ett barn i Sverige till följd av platsbrist i förlossningsvården. I början av 2017 är bilförlossningar ett faktum. Varför är vi inte argare?


LÄS MER

Trojkan

av Niklas Elmér

Han är student på en prestigeutbildning vid ett svenskt universitet. Tentamen närmar sig, men hans tankar kretsar kring Trojkan – en sluten grupp studenter med, enligt ryktet, gränslöst inflytande. För att accepteras av Trojkan krävs vissa uppoffringar. Gradvis låter han sitt gamla jag försvinna och ett nytt växa fram. Men hur långt är han beredd att gå?


LÄS MER

Regnet luktar inte här – pocket

av Duraid Al-Khamisi

När 8-årige Duraid sticker ner handen i det decemberkalla vattnet utanför Gotlands östkust möter han Sverige för första gången. Det är vackert, stolt och avvisande. Tillsammans med sin familj har han överlevt den livsfarliga färden i en liten fiskebåt över ett stormande Östersjön. Men den största utmaningen ligger framför dem.


LÄS MER

Bög i folkhemmet

av Arne Nilsson

”Detektivjakten på kärlek längs gatorna; stadslivets frigörande anonymitet; tystnad och ovisshet som erotiskt sprängmedel.”
Dagens Nyheter


LÄS MER

Bildning – då, nu, sen

av

”Att bildning är att skaffa sig helhetsuppfattning, kliva ur sin minsta sfär och sätta sig i kontakt med levande och döda – nu och i historien – är en tanke som författarna verkar vara överens om.”
Göteborgs-Posten


LÄS MER

Denzel

av Christina Herrström

”Nästan alla bokens stora teman känns brännande aktuella och är saker som behöver diskuteras mer. Skildringen av fattigdomen som många ensamstående mödrar bär på, i tystnad. En uppgörelse med svek och skilsmässa men också: en längtan efter Gud, och kärlek.”
SVD


LÄS MER

Bara lite blod

av Anna Dahlqvist

Menstruation är ett globalt skamtecken. Mensskydd ska gömmas, blodet synliggöras. Sociala, kulturella och religiösa regler styr hur den som blöder förväntas bete sig.


LÄS MER

Inte en berättelse

av Stina Oscarson

Hon tvingas lämna sitt arbete efter att hon offentligt har blottat svaghet. Ätstörning är inte lämpligt om du är chef för en institution i allmänhetens tjänst. Och dessutom kvinna.


LÄS MER

Best of Brandão

av Henrik Brandão Jönsson

Henrik Brandão Jönsson har ett brinnande intresse för fotboll. Det vet alla som följde hans rapporter från VM i Brasilien 2014. Men hans passion för berättande är bredare än så.


LÄS MER

The journey ahead

av Ophelia Haanyama, Senka Islamovic

Almost a decade on from Ophelia’s Journey, which movingly charted her life, struggle, and activism as an HIV positive person, Ophelia Haanyama returns with a compelling snapshot of the contemporary global HIV/AIDS situation.


LÄS MER

Modets död

av Jenny Lantz

”Alla säger jämt att modet rör sig snabbare än någonsin men själv är jag av en helt annan åsikt. Jag tycker att mode är stendött! Fullkomligt!”


LÄS MER

Sovjets barnbarn

av Kalle Kniivilä

”Utan litterärt effektsökeri svävar Tjechov, Gogol och Turgenjev över texten. Det blir en elegant påminnelse om ett annat Ryssland än Stalins och Putins – precis vad som behövs när allt fler graviterar mot svartvita världsbilder.” Niklas Ekdal, Dagens Nyheter


LÄS MER

Döden på jobbet

av Elinor Torp

Efter att ha sålt slut i två upplagor kommer nu Döden på jobbet i pocket med ett nyskrivet kapitel om vad som hände efter olyckan, och livet nu.


LÄS MER

Varför var vi i Afghanistan?

av Göran Sommardal

Sveriges statsminister, R, vaknar på ett fältsjukhus i Afghanistan med ett irriterande hårstrå på tungan. Eller är det bara minnet av ett hårstrå, som i sin tur påminner honom om något irriterande.


LÄS MER

Vän av ordning

av Henrik Bromander

Joels trollande på nätet börjar som ett tidsfördriv, med bus och tomma provokationer. Men i takt med att han tröttnar på etablissemangets hyckleri utvecklas han till aktivist i den högerradikala rörelsens tjänst.


LÄS MER

Integrationen och arbetets marknad

av Jennie K Larsson

2010 inför Alliansregeringen arbetslinjen i svensk integrationspolitik. Med den så kallade etableringsreformen sker den största förändringen av politikområdet sedan 1970-talet. Då blir Arbetsförmedlingen ansvarig myndighet för flyktingmottagandet och privata företag ges en större roll i utförandet av politiken. Följden blir ökad marknadsorientering, införande av valfrihetssystem, villkorad aktiveringspolitik samt genomgripande organisatoriska förändringar.


LÄS MER

Som hon drack

av Jenny Damberg, Lisa Wiklund

Från söt likör till tequilashots – generationer av kvinnor har fått kämpa för rätten att ta ett glas utan att dömas ut som sedeslösa. I ett halvt sekel har kvinnor haft samma juridiska rätt att dricka sprit som män, men värderingar förändras inte över en dag.


LÄS MER

Knark – en svensk historia

av Magnus Linton

När sveriges riksdag 1978 slog fast att »knark« är främmande för svensk kultur tog ett av samtidshistoriens mest passionerade nationella projekt sin början: bygget av det narkotikafria samhället.


LÄS MER

Attack från alla håll

av Tore Renberg

Det lider mot höst i Stavanger, världens rikaste stad. Tvillingarna Rikki och Ben söker sig till ett kriminellt gäng för att bryta med den förlamande radhustristessen.


LÄS MER

Klickokratin

av Ulrika Kärnborg

Reporterjobbet är inte något framtidsyrke, det vet alla vid det här laget. Men de kraftigt förändrade förutsättningarna för journalisterna är mer än en branschfråga. Vad betyder utvecklingen mot färre tidningar, bantade redaktioner och suget efter »klickmonster« för demokratin och samhällsutvecklingen?


LÄS MER

Innan mörkret faller

av Björn Elmbrant

Kampen mot fascismen vinner vi genom att bygga fungerande alternativ och formulera ett demokratiskt självförsvar för vår tid. Är vi beredda att verkligen lära av historien?


LÄS MER

En trädgård för dissidenter

av Jonathan Lethem

En trädgård för dissidenter följer den amerikanska radikalismens historia genom tre generationer, från 1930-talets salongskommunism via medborgarrättsrörelsen och fram till 2000-talets Ockupera-nätverk, genom människor som försöker förverkliga utopierna i ett samhälle där vänsterengagemang betraktas med motvilja, roat överseende eller ointresse.


LÄS MER

Vi säger vad du tänker

av Anna-Lena Lodenius

Frasen brukar användas av politiker som hävdar att de för den vanliga människans talan gentemot etablissemanget. Detta är populismens kärna: att den avgörande klyftan i samhället går mellan folket och eliten.


LÄS MER

Vad säger barnen?

av Ylva Mårtens

Vad säger barnen? är en bok om konsten att intervjua barn. Hur skapar man tillit, hur förbereder man sig, vilken lagstiftning gäller? Har barn yttrandefrihet?


LÄS MER

Oscar Levertins vänner

av Martina Montelius

Borde kulturtanterna knarka mer? Det tycker Boel Märgåker, själv kulturtant tillika manisk bokälskare. Hela sitt liv har hon burit på en uppdämd vrede. Nu är hon 62 år, känslomässigt isolerad och förmodligen olyckligt kär i sin psykolog.


LÄS MER

Yarden

av Kristian Lundberg

Den här nyutgåvan av Yarden innehåller ett nyskrivet förord, samt Kristian Lundbergs egen, aldrig spelade scendramatisering. Det är en djupt personlig vidarediktning av den ursprungliga texten; personer som nämnts i förbigående får tala ut, händelser som beskrivits kortfattat fördjupas.


LÄS MER

Krim tillhör oss

av Kalle Kniivilä

Rysslands annektering av Krimhalvön i mars 2014 skakade om världspolitiken. Krimkrisen är fortfarande en tickande bomb vars yttersta konsekvenser ännu inte går att överblicka. Det är också en fråga som splittrar lokalbefolkningen.


LÄS MER

Vi bara lyder

av Roland Paulsen

Roland Paulsen skriver in sig på Arbetsförmedlingen och hamnar snabbt i gräl med sin handläggare om åtgärdernas meningslöshet. När han återvänder är det för att genomföra en sociologisk studie om ”funktionell dumhet”.


LÄS MER

De användbara

av Mattias Hagberg

December 1938. Den unge läkaren Ludwig Malmström blir kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtlands mörkaste skogar för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna.


LÄS MER

Putins folk – pocket

av Kalle Kniivilä

Varför älskar ryssarna president Vladimir Putin?

I väst är Putin en fruktad politiker. Han har kvävt den ryska demokratin i sin linda, krossat oberoende medier och hetsat mot minoriteter genom repressiva lagar. Men för Renat och Galina i den lilla staden Sjumerlja, sextio mil öster om Moskva, är det av mindre betydelse. De har fått det bättre. De har röstat på Putin och tänker göra det igen. Putin har medvetet vänt ryggen åt storstädernas medelklass och satsat allt på att erbjuda ekonomisk trygghet åt vanliga ryssar.


LÄS MER

Vi från Jedwabne

av Anna Bikont

Tidigt på morgonen den 10 juli 1941 hämtades Jedwabnes judar i sina hem och föstes ihop på torget. De förnedrades i timmar innan de drevs till en lada utanför byn. Där brändes de levande ihjäl.


LÄS MER

Vi ses i morgon

av Tore Renberg

Det är september och ovanligt varmt i Stavanger, världens rikaste stad. Ett tonårspar är redo att riskera allt för kärleken. Ledaren för ett kriminellt gäng drabbas av en medelålderskris. Och en ensamstående tvåbarnsfar måste verkligen få tag på en miljon kronor – fort. 


LÄS MER

En stad för de många eller för de få

av Ulf Stahre

Stockholm har under det senaste halvseklet genomgått en radikal förändring. I syfte att skapa en funktionell och konkurrenskraftig storstad har stora ingrepp skett i stadsmiljöerna. Detta har orsakat konflikter med snabbt formerade rörelser som motsatt sig utvecklingen.


LÄS MER

Att veta sin klass

av Lena Sohl

Vad innebär det att klassresa i Sverige i dag? Och vad är det som gör den uppåtgående klassresan till en samhällelig favorithistoria? Det är teman i Lena Sohls doktorsavhandling om kvinnors uppåtgående klassresor i det svenska välfärdssamhället.


LÄS MER

Shopstop

av Gunilla Brodrej

På nyårsafton bestämmer hon sig: slutshoppat. Inte en enda personlig lyxartikel får införskaffas under året, inte ens kläder. Under ett år lever kulturjournalisten Gunilla Brodrej därefter i ett slags kommersiellt celibat där hon försöker undvika lockropen från de stora varuhusen och modebutikerna.
Kyskhetslöftet visar sig dock vara lättare sagt än utfört. Går det över huvud taget att ställa sig utanför ett konsumtionssamhälle vars själva inneboende princip bygger på omedelbar behovstillfredsställelse?
Och hur behåller man egentligen värdigheten när hålen på såväl skorna som strumpbyxorna blir allt större och större?


LÄS MER

Slutstation Brooklyn

av Hubert Selby

Den prostituerade Tralala lever på att plocka upp sjömän på barer och sno deras plånböcker. Men nu tycks hon ha gått och blivit kär. Finns det ett lyckligt slut för henne, trots allt?
På det nattöppna sunkhaket håller ett gäng unga ligister ögonen på en soldat på permission. Soldaten sätter på fel låt i jukeboxen och en lugn kväll förbyts plötsligt till våldsamt kaos.
Harry är kassör för fackklubben på fabriken. När en vild strejk bryter ut får han plötsligt en helt ny betydelse i fabrikshierarkin. Om han bara kunde hålla tassarna borta från strejkkassan …


LÄS MER

Främlingsleguanen – pocket

av Martina Montelius

Några månader har gått sedan barnet sade upp sig från dagis. Inga formulär fanns att fylla i, det var bara att öppna grinden och gå hem. Personalen har inte vidtagit åtgärder. Femåringens upphovsmän är spårlöst försvunna, alla rum i lägenheten tillhör barnet nu. Men här och var finns pengar gömda, och chokladkex är mättande. Ledsagad av sin tysktalande leguan ger sig barnet ut på upptäcktsfärd bland höghusen och människorna i kranskommunen.


LÄS MER

Brinnande livet – pocket

av Alice Munro

Brinnande livet var boken som avslutade Alice Munros författarskap, enligt henne själv. Här finns fjorton mästerliga noveller som innehåller allt det som gjorde henne till en av vår tids mest hyllade och älskade författare: smärtan, värmen, kärleken och de korta ögonblick som får hela livet att ta en ny vändning.
De fyra sista berättelserna utgör en svit noveller där Munro för första gången uttalat skrev om sin egen barndom. Det är svindlande läsupplevelser.
Alice Munro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2013. Hon var den första kanadensiska författaren som fått priset, och den trettonde kvinnan.


LÄS MER

Vi möts i lärkans sång

av Olle Sahlström

I början av 1900-talet reser sig en ung präst från societetens middagsbord med orden ”Här ska jag inte vara”. Hans namn är David Petander och utan ett öre på fickan ger han sig ut på vägarna för att predika. Han går till fattigfolket, hjälper på alla sätt han kan.

Vem gör så?


LÄS MER

Sverige åt svenskarna

av Marie Demker Marie

Hur är det möjligt att toleransen i Sverige mot flyktingar och invandrare ökat de senaste två decennierna, samtidigt som främlingsfientliga politiska krafter vuxit sig starkare? Och hur ska vi förstå den populistiska nationalismens återkomst i Sverige och övriga Europa?


LÄS MER

Arena texter 93–13

av Malen Rydell

I två decennier har Arena varit en oförutsägbar institution i kulturdebatten. Nu är det dags att fira 20-årsdagen! 
Hur lyckas man få en idétidskrift om ekonomisk rättvisa, EU-politik, queerliberalism och antirasism att slå igenom i Sverige?


LÄS MER

Ingens mamma

av Josefine Adolfsson

“Här blir det inga barn gjorda” Litteratur, tv, tidningar och radio matar oss med berättelser om moderskap, ofrivillig barnlöshet, livspussel och kärnfamiljsmys.


LÄS MER

Blod är ett billigt pris för frihet

av Staffan Lindberg

Saanas son försvann i tumultet på Tahrirtorget – nu vet hon inte om hon kommer att få se honom igen. Syriska Boussaina väntar ut oroligheterna över en drink på en hotellbar i Damaskus. Ett par kvarter därifrån förbereder sig motståndsmän på nästa drabbning.


LÄS MER

Nyliberalismens triumf och fiasko

av Carl Tham

Nyliberalismen som ideologi har misslyckats. Globaliseringens goda följder är fullt tänkbara utan nyliberalismen. I den här originalpocketen förklarar före detta ambassadören och ministern Carl Tham varför.


LÄS MER

Med historien som motståndare

av Petter Bergner

Hur påverkas ett politiskt parti av att leva i skuggan av en partihistoria som uppfattas som en tung belastning? Vänsterpartiet och dess föregångare SKP/VPK tvingades under flera decennier att försvara sin demokratiska trovärdighet och freda sig mot anklagelser om att inte ha gjort upp med sin historia.


LÄS MER

Stad i rörelse

av Håkan Thörn

På 1970-talet etablerades Christiania i Köpenhamn och Haga i Göteborg som skandinaviska centrum för urban alternativkultur och politisk aktivism. Stadsdelarna blev också hem för människor som av olika skäl befann sig i Folkhemmets sociala utkanter. I dag är Haga en gentrifierad stadsdel, medan Christiania fortfarande utgör en fristad.


LÄS MER

Frihetskonst: författarroll och modernitet genom Sven Lindqvists tidiga författarskap

av Ragnar Haake

”Kan man ge några skäl för att en annan människa bör lägga sig till med vanan att läsa böcker, kan man försvara att man själv ägnar sitt liv åt att göra det?”
Det frågar sig en tjugotreårig Sven Lindqvist i DN-artikeln ”Varför litteratur?” – publicerad i april 1955, bara dagar innan hans debutbok Ett förslag ges ut.
I Frihetskonst undersöker Ragnar Haake hur den unge författaren hanterar detta tvivel i sina första böcker.


LÄS MER

Brinnande livet

av Alice Munro

Alice Munro – en av vår tids mest lästa och älskade författare. Hon tilldelades 2013 års Nobelpris i litteratur med motiveringen ”den samtida novellkonstens mästare”.


LÄS MER

Tivoli

av Kim Kolliander

”Hysteriskt rolig, tragisk och otäckt allmängiltig … ett frö till romanens vidareutveckling och framtid”, skrev Aase Berg i Expressen om Tivoli, Erik Wijks pseudonymexperiment som Kim Kolliander. Den karnevaliska romanresan kommer nu i pocket.


LÄS MER

Svart Notis

av Stina Blomgren

En boliviansk man försvinner spårlöst efter en olycka strax utanför Stockholm. Han ska ha jobbat som snöskottare och fallit från ett tak.


LÄS MER

Vardagslivets politik

av Asef Bayat

I Vardagslivets politik undersöker Asef Bayat förutsättningarna och formerna för social och politisk aktivism i Mellanöstern, framför allt i Iran och Egypten.


LÄS MER

Det skulle bli så bra

av Björn Elmbrant

Hur kunde så många ha så fel om euron? Trots att valutaunionen var så uppenbart felkonstruerad kunde den genomdrivas av ideologiska önsketänkare, politiska vindflöjlar och rena chanstagare. I stället för tillväxt ser vi nu ekonomisk stagnation i Europa.


LÄS MER

Kultur i rörelse

av Helen Broms, Anders Göransson

I mitten av 1960-talet startade Riksutställningar som en försöksverksamhet för att sprida kultur till hela landet. Genom decennierna har Riksutställningar utvecklats till en etablerad institution, i takt med – och ibland på kant med – sin samtid.


LÄS MER

I det tysta

av Anna Dahlqvist

För oss i Sverige är rätten till abort en självklarhet. Men i flera andra europeiska länder råder abortförbud som leder till illegala och osäkra aborter där kvinnor utsätts för fara. 2008 gjorde världens kvinnor mer än 21 miljoner osäkra aborter, de allra flesta av dom var illegala. De ledde till 47 000 dödsfall.


LÄS MER

Det var jag som kom hem till dig

av Nina Hemmingsson

I Det var jag som kom hem till dig får vi följa med Nina Hemmingssons ordvandringar genom barndomens skogar och skolor och vuxendomens förorter och fördomar.
Utrustad med sitt egensinniga öga berättar hon om människorna med en skruvad exakthet och humor. Genom sina ömsinta strofer av fräna dofter, absurda handlingar och ludna kroppsytor beskrivs en värld vi känner igen oss i, men ändå förvånas över.


LÄS MER

USA vid ett vägskäl

av Mikael Törnwall

USA står inför sina största utmaningar på generationer. Den ekonomiska krisen efter kollapsen år 2008 har skapat ett budgetunderskott på 1000 miljarder dollar och en statsskuld som är 100 % av BNP.


LÄS MER

Den stora konstsvindeln

av Thomas Anderberg

”Sällan har jag läst en så rafflande konstteoretisk utläggning.”
Thomas Millroth, Sydsvenska Dagbladet
”Anderberg skriver med en detektivs knivskarpa blick.”
Sinziana Ravini, Göteborgsposten


LÄS MER

Kroppspolitik

av Maud Eduards

Kroppen är politisk. Kroppspolitik behandlar hur svensk offentlig politik förhållit sig till kvinnors kroppar under de senaste 150 åren. Maud Eduards konstaterar att kvinnokroppen tillmäts ett kulturellt värde och fylls med symboliska betydelser – samtidigt som den utsätts för marginalisering, övergrepp och våld, med nationalstatens goda minne.


LÄS MER

Maktens (o)lika förklädnander

av Paulina de los Reyes, Irene Molina, Diana Mulinari

Antologin Maktens (o)lika förklädnader tar upp 
det problematiska förhållandet mellan feminism, etnocentrism och rasism från varierade infallsvinklar. Den kan läsas som en postkolonialt inspirerad lägesrapport om Sverige i början av det nya millenniet. Även om tystnaden kring rasism är och har varit en marginaliserad fråga inom den svenska feministiska forskningen, visar flera texter i denna antologi att rasismen är en nyckelkategori för att förstå nutida former av social differentiering.
Ekonomhistorikern Paulina de los Reyes, kulturgeografen Irene Molina och sociologen Diana Mulinari skriver och forskar om feminism, rasism och makt utifrån ett postkolonialt perspektiv.


LÄS MER

Rekviem för en vanskapt

av Mattias Hagberg

Hon kallades Stor-Stina. Hon var ett monster, ett medicinskt mirakel, en samisk kvinna av gigantiska proportioner. Under några år i början av artonhundratalet visades hon upp på varietéteatrar i Sverige och på kontinenten. Vid samma tid väcktes också vetenskapens intresse för det abnorma. Avvikande kroppar skulle ge svaren på mänsklighetens gåta.


LÄS MER

Politik som spektakel

av Maria Wendt

Almedalsveckan har blivit en central politisk händelse i Sverige. Här förstärks den relation mellan politiker och journalister som ofta redan är symbiotisk.


LÄS MER

Brinntid

av Pernilla Alexandersson, Sanna Lilie

Utbrändhet, gå in i väggen och att prestera till bristningsgränsen är ord vars namn du enbart använder slösaktigt tills den dagen du själv blir drabbad. Två unga kvinnor skriver utifrån sina egna erfarenheter och lyfter frågor som rör föreställningar om utbrändhet och vad dessa föreställningar gör med kvinnor i dag och i morgon.


LÄS MER

Inunder

av Ann-Marie Tung Hermelin

”Ju mer jag rör mig, desto mer försvinner jag, därför håller jag mig stilla. Jag vet inte var jag ska börja, om det finns en tråd att sy ihop mig med. Om det finns en början eller ett slut.”


LÄS MER

Politikens gränser

av Adrienne Sörbom

Varför fortsätter politiken att vara nationell i en tid av stark globalisering? Politiska organisationer talar gärna om gränslösa samarbeten, men det politiska landskapet ser i stort sett likadant ut i dag som för 100 år sedan.


LÄS MER

Blå skymning

av Joan Didion

Blå skymning är ett försök till uppgörelse med dotterns död. Joan Didion talar direkt, utan förbehåll, om oviljan att konfrontera det oundvikliga.


LÄS MER

Rättvisans mått

av Nancy Fraser

Hur bör vi uppfatta rättvisa? Vilka nya orättvisor uppstår i spåren av en försvagad nationalstat? Vilka rättvisemått bör vi använda när vi ställs inför motstridiga rättvisekrav – och hur vet vi att de är ”rättvisande”?


LÄS MER

Sida vid sida

av Katharina Tollin

Varannan damernas, jämställdhetslagen, pappamånad, kvinnofridsreformen, jämställdhetsintegrering och en statsminister som säger att han är feminist …


LÄS MER

Folkhemmets äventyrare

av Walter Repo

Rolf Blomberg var den siste äventyraren i sitt slag. Forskningsresande, författare, fotograf, krigskorrespondent, människorätts- och miljökämpe och skattsökare.


LÄS MER

Den kärleken

av Tove Leffler

Anne Charlotte Leffler var under andra hälften av 1800-talet Sveriges mest kända dramatiker, spelad i hela Europa. Hon umgicks med kulturella storheter som Ibsen, Wilde och Björnson. Hon brann för feminismen och allas lika värde och rättigheter. Tove Lefflers roman är en kärlekshistoria med olika sanningar om Anne Charlottes liv och gärningar.


LÄS MER

Berliner republik

av Carl Tham

Tysklands enande efter murens fall 1989 innebar ekonomiska problem. Spänningar mellan öst och väst gjorde avtryck i politiken. Den röd-gröna regering som tillträdde 1998 fick ett tungt arv.


LÄS MER

Vuxenantologin

av Lena Borgström, Petros Gougoulakis

Det är knappast någon i dag som ifrågasätter att människan är kapabel att lära sig och utvecklas så länge hon lever. Lärande är en livslång process och beroende av de ständigt förändrade livsvillkoren i det moderna samhället. Tekniken, informationen och den globala samhörigheten skapar behov av lärande som en försäkring mot växlande risker. Att lära sig framstår som en rättighet och ställer krav på samhällets ansvar att tillhandahålla möjligheter till lärande för alla sina medborgare oavsett ålder.


LÄS MER

Den starka demokratin

av Rune Premfors

I den svenska samhällsdebatten kan det ibland råda en viss förstämning angående demokratins utvecklingsmöjligheter. Den demokrati vi har är allt vi får, menar en del. I denna bok är utgångspunkten i stället att demokratins historia bara har börjat och att det demokratiska styrelseskickets många brister bäst kan botas med mer demokrati.


LÄS MER

Dom där uppe, dom där nere

av Björn Elmbrant

En stridsskrift om demokratins tillstånd i Sverige. Vad är villkoren för demokratin i dagens globaliserade Sverige med ökande klyftor och en allt mer maktfullkomlig marknad? En demokrati måste underhållas för att fungera.


LÄS MER

Fälldin

av Björn Elmbrant

“Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse.” Dessa ord, uttalade av centerledaren Thorbjörn Fälldin för att understryka hans vilja att stoppa kärnkraften, avgjorde valet 1976. Sverige fick för första gången på 44 år en icke socialdemokratisk regering. Men för att bli statsminister måste han dagtinga med sin övertygelse och ladda Barsebäck.


LÄS MER

Palme

av Björn Elmbrant

“Den dag man tappar förmågan att bli glad och arg och upprörd, då ska man inte syssla längre med politik.”


LÄS MER

Mansmyter

av Ronny Ambjörnsson

Don Juan, Tarzan och James Bond är några av de gestalter ur den europeiska litteraturen som blivit mytiska och format våra föreställ­ningar om mannen och manliga egenskaper.


LÄS MER

Öst & väst

av Ronny Ambjörnsson

Europa är ett begrepp som inte alltid entydigt gått att bestämma med hjälp av hav, bergskedjor och floder. Först i förhållande till icke-Europa blir Europa synligt, väst existerar inte utan öst.


LÄS MER

Hatet mot muslimer – pocket

av Andreas Malm

Efter den elfte september, efter invasionerna av Afghanistan och Irak, terrorattackerna i Madrid och London, det franska slöjförbudet, mordet på Theo van Gogh, de danska Muhammed-karikatyrerna, förortskravallerna i Frankrike, Lars Vilks rondellhund och ett svart band av kriser har den politiska agendan på vår kontinent kommit att vrida sig mot islam.


LÄS MER

Tomhetens triumf

av Mats Alvesson

Dagens samhälle utmärks av grandiosa självbeskrivningar och anspråk i stor skala. Individer, yrkesgrupper och organisationer ägnar allt mer kraft åt att förse tillvaron med en guldkant. Detta samtidigt som kampen om godbitarna – yrkespositioner, utbildning och konsumtion – i allt högre grad handlar om ett nollsummespel.


LÄS MER

Herredjuret

av Mattias Hagberg

Angola, december 1948. Hettan är olidlig när den berömde konservatorn, naturfilmaren och äventyraren David Sjölander höjer sitt gevär och fäller en väldig elefanthanne.


LÄS MER

Från det femtonde distriktet

av Mavis Gallant

I nio skimrande berättelser förlagda till olika platser runtom i Europa under andra världskrigets efterdyningar får vi möta kvinnor och män som utvandrat och kommit vilse, förhållanden som blivit fransiga i kanterna, och liv som efter snedsteg på snedsteg hamnat i gråzonen mellan illusion och verklighet.


LÄS MER

Reclaim the streets

av Ulf Stahre

Precis som tidigare år hade gatufesten på Stureplan den första maj börjat med fest, musik och dans men slutat i okontrollerade kravaller och massiv polisinsats.


LÄS MER

Kampen sorgen kyssen

av Hans Larsson

Den här boken innehåller 22 reportage från Dagens Arbete. Det är arbetsplatsdramatik av hög kvalitet, en verklighet på liv och död, liksom personliga porträtt, präglade av närvaro, respekt och ömsinthet.


LÄS MER

För mycket lycka

av

För mycket lycka består av tio hudnära berättelser. Alice Munros humanism var unik, hon hyllades världen över för sin förmåga att beskriva livsöden med en ojämförlig värme.


LÄS MER

Jämlikhet – Noveller

av Ann-Charlotte Leffler

Anne Charlotte Leffler är mest känd som dramatiker och hennes pjäser sätts varje år upp på scener runt om i Sverige. Men Anne Charlotte Leffler var en idog skribent även i andra former än dramat.


LÄS MER

En sommarsaga

av Ann-Charlotte Leffler

Anne Charlotte Leffler är mest känd som dramatiker och hennes pjäser sätts varje år upp på scener runt om i Sverige. Men Anne Charlotte Leffler var en idog skribent även i andra former än dramat.


LÄS MER

Kärleksbrev till en amerikan

av Annette Kullenberg

Medan Vietnamkriget pågår utspelas en kärlekshistoria där kärleken övergår i en förödande passion. Polly som är en svensk hemmafru med litterära ambitioner förälskar sig i en amerikansk tv-producent.


LÄS MER

Limpan

av Allan Edwall

Limpan är historien om Sture Charles Lindberg. Han är inlagd på vårdanstalten Liljan när han får ett jobberbjudande.


LÄS MER

Ljuva läge

av Allan Edwall

Romanen Ljuva Läge berättar om ett snöpligt avsked och en återkomst som skulle ha blivit ännu snöpligare om den inte i tid förvandlats, också den, till ett avsked.


LÄS MER

Protokoll

av Allan Edwall

Protokoll är berättelsen om en namnlös man, en skådespelare, som med starka trådar är fästad vid minnet av sin mor.


LÄS MER

Engeln

av Allan Edwall

Engeln har suttit inne sex månader på grund av ”olycksfall i arbetet”. Han är tillsammans med sin fosterbror privatdetektiv, men när han kommer ut igen bestämmer han sig för att byta jobb.


LÄS MER

Det sjuka

av Anna-Maria Sörberg

Antalet fall av hiv/aids ökar i Sverige. 1980-talets hysteriska skrämselpropaganda har försvunnit, men sjukdomen är starkt kopplad till brott och straff, fängelse och utvisning.


LÄS MER

Kärlek vänskap hat

av Alice Munro

I Alice Munros noveller står kvinnorna i centrum. Berättelserna i Kärlek Vänskap Hat handlar om drömmar och ambitioner, om kärlek och otrohet, och om det pris kvinnor får betala för att leva livet på sina egna villkor.


LÄS MER

Farlighetslagen

av Josefine Adolfsson

Sedan Fidel Castro gick bort den 25 november i år har han och Kuba varit på mångas läppar oavsett djup sorg, skadeglädje eller nyfikenhet. Farlighetslagen är en bok som försöker ge en komplex bild av neokolonialism och drömmen om ett fungerande samhälle på Kuba.


LÄS MER

Strindberg – Murveln

av Annette Kullenberg

August Strindberg var journalist i hela sitt liv och skrev i alla genrer – reportage, porträtt av människor, brottsreferat, intervjuer, tips. Ofta med stor humor, men också med medkänsla i sina socialreportage.


LÄS MER

Glöd

av Annette Kullenberg

Gloria, före detta hora från Madrid, har börjat ett nytt liv. Hon bor i Las Palmas nu och jobbar som bingovärdinna. Hon möter Andrés.


LÄS MER

Pappa mamma barn

av Annette Kullenberg

Pappa heter Peter, mamma heter Elsa och barnet är en flicka i treårsåldern som heter Lola. Tre människor beroende av varandra. Men kontakterna fungerar inte.


LÄS MER

Mannen som älskade boaormar

av Annette Kullenberg

Glimten i ögat, allvaret under ytan och en ständigt närvarande medkänsla för den lilla människan har blivit Annette Kullenbergs kännetecken. Följ med henne till Paris, till Buenos Aires och till Myrsjön i Orminge där Ulf Lundell sjunger i sommarnatten.


LÄS MER

Kvinnohatare – jag?

av Annette Kullenberg

Kvinnohatare – jag? är en samling spektakulära och gränsöverskridande reportage av Annette Kullenberg. Boken utkom första gången 1978 och innehåller texter från bland annat Tidningen Vi, Veckojournalen och Aftonbladet.


LÄS MER

Censurerad

av Annette Kullenberg

Annette Kullenberg blev censurerad i mars 2002. Ansvarige utgivaren Anders Gerdin beslöt att censurera en kolumn om prinsessan Madeleine.


LÄS MER

Gunnar Karlsson reser västerut

av Annette Kullenberg

Annette Kullenbergs tredje roman, första gången utgiven 1970, handlar om Gunnar Karlsson som reser västerut, till ett hotellrum i New York. Han flyr från Sverige och en situation som han upplever som outhärdlig och hamnar i en som är värre. Detta är en berättelse från Amerika.


LÄS MER

Asiatisk erfarenhet

av Lindqvist Sven, Cecilia Lindqvist

Hur upplever man Indien efter två år i Kina? Hur känns det att komma från Shanghai till Tokyo? Sven Lindqvist har färdats över Mongoliets blommande högslätter, han är en av de få som varit både i Mao Tse-tungs Peking och på Chang Kai-sheks Formosa. Analytisk skärpa och lyrisk kraft förenas i hans skildring av människor […]


LÄS MER

Elefantens fot

av Lindqvist Sven

Elefantens fot är ett lyhört och engagerat samhällsreportage med samma slagkraft som Sven Lindqvists tidigare stora analyser av Kina, Indien och Latinamerika.


LÄS MER

Kina inifrån

av Lindqvist Sven, Cecilia Lindqvist

I sin internationellt uppmärksammade rapport från två år i Kina skildrar Sven och Cecilia Lindqvist med kritisk vakenhet och stark sympati det kinesiska vardagslivet under krisen efter Det Stora Språnget, de intellektuellas situation under en diktatur i filtskor och kinesernas reaktioner på brytningen med Sovjet.


LÄS MER

Proggen

av Håkan Lahger

Det var i skiftet mellan 60- och 70-tal proggen föddes. Plötsligt ljöd luften av en halt annan sorts musik. Gunder Hägg spelade in sitt debutalbum Tigerkaka i en sommarstuga i Vaxholm. I juni 1970 hölls en illegal musikfest i Stockholm, senare känd som Gärdesfesten. Två nya skivbolag, MusikNätet Waxholm och Silence, dök up från ingenstans och började ge ut den nya musiken.


LÄS MER

Handbok

av Lindqvist Sven

Handbok vänder sig till alla som har behov av en livsåskådning. Den riktar sig framför allt till dem som vill pröva de värderingar som deras tillvaro vilar på. Sven Lindqvists bok innehåller en serie meditativa anlayser. Den har kallats en parollprövning, med utgångspunkt från ord som glädje, försvar, uppriktighet, oanständighet, ohjälplighet. Den behandlar också sådana författare som enligt Sven Lindqvists mening inger förtroende, t.ex. Almquist, Ehrensvärd, Strindberg, Birger Sjöberg, Montaigne. Handbok rymmer aforistiska betraktelser som är avsedda för användning och omläsning. Det är en väsentlig modern tänkebok, som öppnat nya, uppfriskande perspektiv.


LÄS MER

Bönbok för en vän

av Joan Didion

“Stilen är överseende, totalt illusionslös och avgrundssvart. Inte alla gillar sånt. Jag skulle nog inte ha gjort det 1978. Nu älskar jag det.” – Pia Bergström, Aftonbladet


LÄS MER

Bänkpress

av Lindqvist Sven

Bänkpress är en essay om bodybuilding, dess historia och filosofi. Den är också en berättelse om en intellektuell människas upptäcktsfärd i gymmens och kroppskulturens modevärld. Träningen blir en väg till drömmar och barndomsminnen som tidigare varit oåtkomliga. De gestaltas i prosadikter som genom en söndervittrande tillvaro leder ut i Saharas tomhet – det yttersta uttrycket […]


LÄS MER

Managementsyndromet

av Thomas Johansson

Den moderna ledaren ska ha emotionell intelligens, vara en förebild för de anställda och samtidigt prioritera självförverkligande. Vägen dit går via coacher, föreläsare, tidningar och böcker.


LÄS MER

Nio nätter

av Bernardo Carvalho

En natt i augusti 1939 är en ung, amerikansk antropolog på väg tillbaka till civilisationen från en indianby i Brasiliens inland. I stället för att fortsätta resan tar han sitt eget liv.


LÄS MER

Det slutna folkhemmet

av Ingemar Lindberg

En våg av enkla politiska lösningar sprids i Europa. Efter den 11 september skärps bilden av “främlingen” som hot mot en föreställd europeisk kulturell gemenskap.


LÄS MER

Den gränslösa välfärdsstaten

av Paula Blomqvist

Den svenska välfärdsstaten har gått igenom stora förändringar de senaste decennierna. Vi står nu inför en ännu större förändring av dess villkor. Det handlar om EU och det gemensamma regelverk som växer fram även på det sociala området.


LÄS MER

Historier om ett brott

av Lena Lennerhed

Historier om ett brott handlar om abort i en tid när de var förbjudna i Sverige. Den handlar om abortörer och abortönskande kvinnor, om framväxten av en abortmarknad och om hur illegala aborter blev en offentlig hemlighet.


LÄS MER

I dödens väntrum

av Christer Berglund

En samling med ett urval av journalisten Christer Berglunds reportage, nu i pocket. Kriminaljournalistik, personporträtt och socialreportage från en av våra mest anonyma men briljanta skribenter.


LÄS MER

Spegelsken

av Cecilia Hansson, Dennis Eriksson

Snart är nian slut. Bland fejkade Lacostekrokodiler och pasteller skapas egna lagar. Spegelsken utspelas i ett drömlikt åttiotal i en småstad som kunde vara din. Cecilia Hansson har tidigare givit ut två uppmärksammade diktsamlingar. Dennis Eriksson är en av Sveriges mest anlitade illustratörer.


LÄS MER

Förorten i huvudet

av Nils Hammarén

”Jag känner mig som en invandrare rakt av för jag får ju det bekräftat varje dag. Man kan inte beskriva det för att liksom nu har det blivit en del av livet, men det finns ju. Det är mer hur folk bemöter mig du vet.”


LÄS MER

Faghag

av Linda Leopold

Faghag är en reportagebok om det speciella förhållandet mellan heterosexuella kvinnor och homosexuella män. Den utspelar sig i Berlin, New York, Göteborg, San Francisco, Stockholm, Paris och Falun, på allt från sexklubbar till ålderdomshem, bland kvinnor som tycker att kärleken mellan män är den allra vackraste.


LÄS MER

Berliner Republik

av Carl Tham

Tyskland är Europas ekonomiska supermakt. Tyskland står inför en rad utmaningar: växande regionala klyftor, envis hög arbetslöshet och en åldrande befolkning.


LÄS MER

För Guds skull

av Kerstin Gustafsson Figueroa

Günay ber punktligt varje dag och hon älskar de där stunderna med Gud. Ismail fastar varje år och går i moskén varje fredag. Adile bär sin slöja med självklarhet, Eva tycker inte att det är nödvändigt.


LÄS MER

Den globala staden

av Ulf Stahre

I den internationella konkurrensen om kapital och betydelse söker globala storstäder genom infrastruktursatsningar och upprustningar av de centrala stadsmiljöerna öka sin attraktionskraft.


LÄS MER

Rättvisa, solidaritet och anpassning

av Villy Bergström

I Rättvisa, solidaritet och anpassning tecknar Villy Bergström en bild av LO:s ekonomiska politik under 50 år. Hur har den ekonomiska politiken utformats? Vilka frågor har prioriterats och hur har de tagits emot av medlemmar och politiker?


LÄS MER

Faghag

av Linda Leopold

“Men Faghag är ingen friktionsfri helgläsning, utan en lödig och intressant reportageresa in i en underbeskriven kvinnovärld.” (DN)

“Fram växer både en unik symbios och ett solidaritetens korståg i det tysta. Det gör Faghag till subversiv, angelägen läsning även för den mest övertygade heteroman.” (Hallands Nyheter)


LÄS MER

Experthysteri

av Thomas Johansson

Kompetenta barn, curlingföräldrar och supernannies. Rådgivningsindustrin till föräldrar växer så det knakar. Thomas Johansson har skrivit en manual till manualerna: Vilka är experterna och vad är det egentligen de säger?


LÄS MER

Kvinnokamp

av Emma Isaksson

I Kvinnokamp analyserar Emma Isaksson tre centrala ideologiska projekt: det socialistiskt feministiska, det kvinnokulturella och det lesbiskt feministiska.


LÄS MER

Makten över barnen

av Maija Runcis

Att skydda barn från övergrepp och dåliga familjemiljöer utgör en del i byggandet av det goda samhället och välfärdsstaten. Sedan 1920-talet har 6 000–7 000 barn tvångsomhändertagits av myndigheterna varje år.


LÄS MER

Brunt!

av Mats Deland

Tusen marscherande nazister genom villaidyllen i Salem. Valframgångar för ett invandringsfientligt populistparti.


LÄS MER

Ett år av magiskt tänkande

av Joan Didion

Det är kvällen före nyårsafton 2003. Joan Didion och hennes make sedan 40 år, John Gregory Dunne, har kommit tillbaka från sjukhuset där deras enda dotter, Quintana, ligger i koma svävande mellan liv och död.


LÄS MER

Solidaritet utan gränser

av Olof Palme

Palme var en talekonstens mästare. Här presenteras ett nytt urval av Olof Palmes tal och texter. Här finns hans klassiska tal, men också sådana som inte publicerats tidigare och som breddar bilden av Olof Palmes politiska gärning.


LÄS MER

Ett land som alla andra

av Johannes Lindvall

Från full sysselsättning till massarbetslöshet. Mellan 1990 och 1993 steg arbetslösheten i Sverige från 1,7 till 8,2 procent. Det handlade inte bara om att den ekonomiska osäkerheten ökade för den enskilde, utan också om att samhällsdebatten i stort ändrade karaktär.


LÄS MER

Att besegra fru J.

av Anneli Jordahl

“En bok som alla som uppskattar Elsie Johanssons böcker kommer att läsa med stor behållning.” (Upsala Nya Tidning) “Det är bara att gratulera Anneli Jordahl till att ha skrivit en av årets bästa böcker.” (LO-tidningen)


LÄS MER

Kampen om islam

av

Terrorattackerna den 11 september 2001 förändrade världspolitiken i grunden. I denna bok undersöker en av världens ledande experter på islam kriget mot terrorn och kampen inom islam.


LÄS MER

Vi lyser som guld

av Azar Mahloujian

Azar Mahloujians bok är ett reportage om zoroastrier i exil. Parsierna kom till Indien från dåvarande Persien för 1200 år sedan, trots detta är identiteten fortfarande i dag i hög grad präglad av ursprunget.


LÄS MER

Hållplats livet

av Susanne Johansson

I Hållplats Livet ger 14 skribenter och 8 illustratörer sin syn på livets stora och små frågor. Det är en bok att känna igen sig i, inspireras av och häpnas över. En bok för alla som någon gång funderat över meningen i livet.


LÄS MER

Ett hus i Ngouedi

av Svante Weyler

Under decennier har vi konfronterats med bilden av ett katastrofernas Afrika. Men borde vi inte veta mer om hur Afrika lever för att förstå varför Afrika lider och dör? Till Ngouedi i Kongo-Brazzaville reser Svante Weyler för att försöka förstå varför utvecklingen inte nått Afrika.


LÄS MER

Skogen vi ärvde

av Eva-Lotta Hultén

2005 härjade Stormen Gudrun över stora delar av södra Sverige. I förödelsens spår frågar sig Eva-Lotta Hultén vad det är för skog vi vill ha i Sverige.


LÄS MER

Släpp fångarna loss

av Mattias Hagberg

Debatten om brott och straff har spårat ur. Politikerna talar om behovet av hårdare tag, trots att brottsligheten i dag ligger på ungefär samma nivå som i början av 1990-talet. Vissa brott som bostadsinbrott och bilstölder har minskat påtagligt och det dödliga våldet har inte ökat sedan mitten av 1980-talet.


LÄS MER

Kalifornien – Min historia

av Joan Didion

Kalifornien – min historia är en personlig uppgörelse – kärleksfull men knivskarp – med myterna kring familjens och Kaliforniens självbild. Hon finner en avgrund mellan det stoff drömmarna vävts av och verkligheten.


LÄS MER

404

av Lars Ilshammar, Ola Larsmo

Den politiska och ekonomiska kampen om vilken roll nätet och den nya tekniken ska spela i våra liv kan tyckas tillhöra det gångna decenniet. Det handlar om patenträtt, fildelning och demokrati.


LÄS MER

Lagt kort

av Joan Didion

Joan Didion, en av den amerikanska litterära scenens stora namn, är tillbaka på svenska. Atlas inleder med att återutge hennes klassiska roman Lagt kort i pocket.

“She´s a genius. And I completely ripped her off when I wrote Less than zero, and I´m proud of it” (Brett Easton Ellis)


LÄS MER

Kärlekens pris

av Manu Seppänen Sterky

En antologi om hatbrott och heteronormativitet. Genom att låta håret växa, gifta sig med en man och hålla en låg profil kunde lesbiska kvinnor överleva nazismen. För homosexuella män var riskerna större – omkring 5 000–6 000 män hamnade i koncentrationsläger.


LÄS MER

Möten och människor

av Margareta Ståhl

Dans och nöjen i varma sommarnätter. Kultur och politiska möten. Det är många som har egna ljuva minnen och erfarenheter från Folkets Hus och Folkets Park. I Möten och människor berättar fil.dr arkivarie Margareta Ståhl historien om Folkets Hus och Folkparkernas 100-åriga historia.


LÄS MER

Upp systrar, väpnen er

av Ulla Manns

I mitten av 1800-talet blev kvinnosaken en fråga som engagerade många. En rad personer, däribland flera riksdagsmän, tog strid för kraven på frihet för kvinnor och jämlikhet mellan könen. Målet var inte bara att kvinnor skulle uppnå det som män redan hade.


LÄS MER

Konstfeminism

av Anna Nyström

Svensk feministisk konst från 1970-talet till idag. Vad har du för kön? Får det några konsekvenser för dig? Påverkar din sexualitet och ditt kulturella sammanhang ditt liv? Och hur kommer konsten in i bilden?


LÄS MER

Svensk punk 1977-81 – varför tror du vi låter som vi låter…

av Benke Carlsson, Peter Johansson, Pär Wickholm

Punken kom till Sverige 1977. För många är punk synonymt med nitar och tuppkammar, i den här boken får vi en annan bild.

Punken satte instrument i händerna på folk som inte kunde spela och symaskiner framför folk som inte tidigare uttryckt sig genom mode. Plötsligt bildades band och startades fanzines och skivbolag av unga människor som inte ens gått ut grundskolan.


LÄS MER

Den globala kapitalismen

av Ingemar Lindberg

I denna personligt färgade idépolitiska essäbok hävdar Ingemar Lindberg att bara en samhällsordning bortom kapitalismen kan frigöra dagens oerhörda möjligheter till ett bättre liv för alla människor på jorden.


LÄS MER

Design för ett nytt arbetsliv

av Göran Brulin

Gotland i omvandling. Det är inte bara regionerna i norra Italien som blomstrar med hjälp av god design. Få delar av Sverige har drabbats lika hårt av industriell nedläggning och försvarets bantning som Gotland.


LÄS MER

En god affär

av Fredrik Lann, Jerker Thorsell

Det handlar om att köpa varor och tjänster med hög kvalitet till lågt pris Förhållandena för de som arbetar inom den globala service- och tillverkningsindustrin strider i många fall mot såväl internationell arbetsrätt som grundläggande krav på mänskliga rättigheter.


LÄS MER

Tänk att det är år 2000

av Berggren Rut

“Trots att de flesta dagar tycks likadana, trots att ingenting händer, vänder man varje sida i spänd förväntan på fortsättningen. Det är ungefär som livet självt.”


LÄS MER

Spelet om löntagarfonder

av Rudolf Meidner

Löntagarfonderna blev en av 1900-talets mest kontroversiella politiska frågor. Det ursprungliga förslaget som presenterades 1975 gav upphov till en intensiv och utdragen kraftmätning som än i dag kastar sin skugga över den politiska debatten.


LÄS MER

I skuggan av ockupationen

av Göran Gunner

“Den här boken är välkommen – men kanske inte av alla. Det kan göra ont att möta sanningen avklädd. Det gör ont att tvingas låta gamla försvarsmekanismer rasa. Så kommer det att bli för många som läser boken.” (Sändaren)


LÄS MER

President Lula

av Sue Branford, Bernardo Kucinski

I oktober 2002 blev Luis Inácio da Silva – Lula – Brasiliens president. Den förste med arbetargrund i Brasilien någonsin och den Latinamerikanska vänsterns största politiska framgång sedan Salvador Allende.


LÄS MER

Propaganda

av Martin Borgs

Det finns två sätt att påverka andra människor. Det ena är våld, eller hot om våld. Det andra är kommunikation. Kommunikationens makt är att få en människa att frivilligt följa ens vilja. Propagandans mål är att påverka ett stort antal människor samtidigt.


LÄS MER

Den gröna staden

av Ulf Stahre

I boken beskrivs konflikternas tre huvudfrågor: Dennispaketets förslag till nya bitrafikleder, utbyggnaden av ett tredje järnvägsspår vid Riddarholmen och exploateringsprojekten kring Brunnsviken som ledde till att en nationalstadspark bildades.


LÄS MER

Socialismens liv efter döden

av Klas Gustavsson

Parallellt med 2000-talets vänstervåg, växte en mer uppgiven syn på demokratins möjligheter inom socialdemokratin. Man retirerade inför politikens möjligheter och ägnade sig i allt högre grad åt postpolitik – det blev allt viktigare att synas och se bra ut än att vilja förändring.


LÄS MER

Goda Nyheter 2003

av Per Andersson

Mer än 500 bidrag kom in från Journalistens läsare. Nu har redaktionskommittén läst, gallrat och kompletterat med egna favoriter. Kvar finns 34 texter, som finns med i den tredje utgåvan av Goda Nyheter.


LÄS MER

Kårnulf was here

av Josefine Adolfsson

“Sällan möter man en så triggad författare, som skriver så direkt ur nödvändigheten – finkalibrerat och med hjärtat vidöppet.” (Aftonbladet)

“Kårnulf was here är troligen årets bästa bok. Och den viktigaste.” (Journalisten)


LÄS MER

Besvärliga människor

av Tiina Rosenberg

Suzanne Osten är nyskapande i sin regi, teoretiskt och politiskt välformulerad och välorienterad, och har alltsedan slutet av 1960-talet stått i centrum för utvecklingen av en politiskt radikal och formmässigt experimenterande teater i Sverige.


LÄS MER

Kawaii

av Marita Lindqvist

I Japan är 12-åriga popidoler megastjärnor och stommen i en miljardindustri. Kawaii kretsar runt talangagenturen Johnnys & Associates och deras värld av sjungande, dansande pojkband.


LÄS MER

Folkhemmets kommun

av Ulla Ekström von Essen

I dag uppfattar vi det som självklart att kommunerna ska erbjuda en hög grad av social service. Så har det inte alltid varit. Under 1940-talet förändrades den svenska kommunideologin drastiskt. Om denna förändrade syn på kommunernas roll handlar Ulla Ekström von Essens avhandling i idéhistoria.


LÄS MER

Rörelsernas tid

av Jens Ergon

World Social Forum i Porto Alegre har blivit samlingsplatsen för tusentals rörelser som nu håller på att flätas samman globalt. De förenas av kampen mot marknadsfundamentalism och militarism, och för en ny världsordning. Samtidigt håller forumet som form på att spridas över världen, från Addis Abeba till Norrköping.


LÄS MER

Kärlek i tjugonde seklet

av Kerstin Vinterhed

Kerstin Vinterheds biografi över Alva och Gunnar Myrdal bygger på helt nytt material. Bland annat alla de brev Alva och Gunnar under åren skickade till varandra: glödande kärleksbrev mellan två personer som slets mellan viljan att vara tillsammans och önskan att förändra världen.


LÄS MER

Vägen till Indokina

av Kaj Björk

I Vägen till Indokina väver Kaj Björk samman berättelser ur sitt eget liv, som riksdagsledamot och ambassadör, med händelserna i Vietnam och Indokina.


LÄS MER

Jag är pappa till Anna

av Ulf Lundén

Vad händer med en familj när ett barn föds med ett handikapp? Vilka tankar och krafter tar över? Hur gestaltar sig livet och vardagen? Kan man fortsätta utforska möjligheternas fält och även växa en smula som människa?


LÄS MER

För Sverige i tiden?

av Eva-Lotta Hultén

Redaktör är Eva-Lotta Hultén, de republikanska texterna är skrivna av Henrik Arnstad, Josephine Askegård, Henrik Berggren, Anna-Klara Bratt, Mats Deland, Mats Einarsson, Hugo Hegeland, Fredrik Högborg, Ulrika Kärnborg, Birgitta Ohlsson, Birger Schlaug, Magnus Simonsson, Carl Tham och Tomas Videgård.


LÄS MER

Terrorism

av Eqbal Ahmad

Eqbal Ahmeds text om terrorismen är helt säkert en av de bästa kommentarer som skrivits om 11 september och Bushadministrationens krig mot terrorismen. Två år före händelsen!


LÄS MER

Spelat liv

av Louise Eek

“Louise Eek lyckas med konstgreppet att berätta gripande, men ändå osentimentalt, om en övergiven flicka som reagerar på de vuxnas svek genom att vända sig inåt, genom att skada sig själv.”


LÄS MER

Sorgens globala diktatur

av Mikael Löfgren

Veganaktivister, rojalister, kanonförespråkare och litterära intelligensaristokrater, socialdemokratiska mötesproffs, estetiska nazister och marxistiska humanister, tyska bokförläggare och engelska facktanter, knäppskallar och stenkastare från Seattle, Göteborg och Västbanken – alla diagnostiseras i denna bok.


LÄS MER

Den glokala utmaningen

av Örjan Nyström

Ordet globalisering associerar ofta till maktlöshet. Men i denna bok prövas en annan ansats: i en globaliserad värld blir de faktorer som skapar ekonomisk framgång allt mer lokala.


LÄS MER

Annette på sista sidan

av Annette Kullenberg

Kul. Och allvarligt. Om det mesta som händer och fötter. Lite överallt. Men ett annat öga. Hemligheten? Den ligger i det oväntade. Du vet aldrig med Annette Kullenberg. Vad handlar det om? Vad är det som står mellan raderna? Menar hon verkligen allvar? Här är 52 av hennes senaste sista-sidor i Aftonbladet. De gör dig […]


LÄS MER

Japan i brytningstid

av Påhl Ruin, Cecilia Ruthström

Här tecknas ett kärleksfullt portätt av ett land i snabb förändring. I över tio år har omvärlden vant sig vid en relativt endimensionell bild av Japan: landet har stora ekonomiska problem och tycks ha rysligt svårt att lösa dem.


LÄS MER

Goda Nyheter 2001

av Per Andersson

Ett sätt att lyfta fram den goda journalistiken. Det är tanken bakom antologin Goda Nyheter, som ges i samarbete mellan Journalisten, tidskriften Media i Fokus och bokförlaget Atlas.


LÄS MER

Solidaritetens gränser

av Klas Åmark

Frågan om hur man organiserar fackföreningsrörelsen, vilka förbund som ska finnas och var gränserna mellan dem ska gå, har förföljt LO i hundra år och de har många gånger ställt fackliga förtroendemän, ombudsmän och medlemmar inför utmanande svårigheter och svåra inre stridigheter, av ett slag som ingen egentligen vill ha eller ens tycker borde förekomma.


LÄS MER

Erikas dagbok

av Berggren Rut

“Lyhört öppnar hon dörrarna in i ett tidigare okänt liv, in i rum där drömmar, tankar, fantasier och ångesten bor. Jag är glad att jag fick tillträde.”


LÄS MER

Proteststormen

av Petter Larsson

Protesterna mot Världshandelsorganisationens (WTO) konferens i Seattle 1999 är redan ett begrepp. En bräcklig allians av miljöaktivister, fackföreningsfolk och enskilda organisationer utmanade den nyliberala globaliseringens konstruktörer på deras egen hemmaplan.


LÄS MER

Socialdemokraterna skriver historia

av Åsa Linderborg

Socialdemokraterna skriver historia är en studie av hur den svenska socialdemokratin i sin egen partihistorik under perioden 1892–2000 har eftersträvat identitet, legitimitet och auktoritet. I fokus står socialdemokratins hegemonisträvanden och kamp om det allmänna historiemedvetandet.


LÄS MER

Internetionalen

av Mario Matteoni

Globaliseringen gör att facket bör vidga sitt arbete till att bli internationellt. Med internet finns nu möjligheten att bygga fackliga internationella nätverk.


LÄS MER

Prat, prat, prat

av Björn Elmbrant

Trött på det förenklade mediabruset? Du är inte ensam. Allt fler människor vill bli betraktade som vuxna. Men de känner inte igen sig i den virtuella värld som mediafabrikerna förmedlar.


LÄS MER

Don Emelios badkar

av Olle Sahlström

I Don Emelios badkar skildrar Olle Sahlström sin uppväxt i ett arbetarhem på överklassens Östermalm i Stockholm. Klassförtrycket födde motstånd, men också vördnad och rädsla för den kylslaget trivsamma överheten.


LÄS MER

Seklets stjärnor

av Kerstin Vinterhed

ABBA, Alva Myrdal, Evert Taube, Kristina Lugn, Ellen Key, Jonas Birgersson, Ingvar Kamprad … Några av alla de människor som det skrevs och talades om under det århundrade vi nyss lämnat.


LÄS MER

Hyperkapitalismen

av Björn Elmbrant

Inget samhälle där eliterna mest sysslat med ekonomisk spekulation har överlevt särsklit länge. Allting – politik, medier, kulturliv och mänskliga relationer – smittas idag av börsens högt uppskruvade tempo. Ekonomi är allt. Den starkaste måste få vinna. Men ingen verkar ansvarig för samhällsutvecklingnen.


LÄS MER

La vida loca

av Anna Ström

Hur lever man i en tillvaro där varje dag är en kamp och människovärdet något relativt? Där det enda som betyder något är din tillhörighet i gruppen, gänget.


LÄS MER

Fattigdom

av Gabriella Ahlström, Per Wirtén

Tidigare ansåg de flesta av oss att fattigdomen var förlagd till den tredje världen. Fattigdom kopplades till bilder på svältande afrikaner, utblottade indier och misären i de ändlösa kåkstäderna runt den fattiga världens storstäder. I dag är bilden mer komplicerad.


LÄS MER

Vägs ände

av Bengt Ohlsson

Två manliga arbetskamrater och dottern till en av männen beger sig till det idylliska sommarhuset över helgen. Det är alldeles vanlig svensk högsommar med solsken och syrsor i gräset. Men vännernas umgänge är laddat av ett språk som präglas av maktutövning och våld; det ligger under ytan och vibrerar som solflimmer. Ja, det verkar vara en självklar del av det samhälle de lever i.


LÄS MER

Först när vi får ansikten

av Karin Sporre

Ett flerkulturellt samtal om feminism, etik och teologi vill bidra till samtalet om rättvisa mellan kvinnor och män globalt genom att rikta uppmärksamheten mot kvinnors olika livsvillkor och erfarenheter. Genom en sådan uppmärksamhet framträder nya ansikten och röster.


LÄS MER

En riktig kvinna

av Sara Arrhenius

Nu för tiden talar många om kvinnans och mannens medfödda natur. Man menar att kvinnor föds till att vara duktiga på relationer och med en starkare inlevelseförmåga än män. Mannen påstås vara född till ledare, könshormonerna skänker honom mera framåtanda och en bättre förmåga att tänka logiskt.


LÄS MER

En ny världsbild

av Lennart Larsson

När Berlinmuren föll väcktes stora förväntningar på en ny och öppen värld. Nu hade demokrati och framsteg besegrat de slutna diktaturerna i Öst.


LÄS MER

Jobb

av Mikael Löfgren

Mikael Löfgren tar oss med på en resa där vi får lära oss mer om vad som händer med arbetet, arbetsglädjen och rädslan för att förlora jobbet när industrisamhället övergår i något nytt. Genom intervjuer med anställda, forskare och tänkare får vi dela erfarenheten av arbetslivets förändring.


LÄS MER

Vägen till jämlikhet

av Margareta Oudhuis

Den svenska arbetarrörelsens syn på arbete och jämlikhet är kluven. Den dominerande idétraditionen ser arbetets värde i termer av att producera effektivt och sedan fördela så rättvist som möjligt.


LÄS MER

Den svenska läxan

av Bill Sund

Man kan formulera en regel som säger att samhället lider av allvarliga strukturfel om det förekommer omfattade ekonomisk brottslighet. Den ekonomiska brottsligheten är en politisk bakläxa och om den tillåts breda ut sig uppstår det en institutionaliserad, i samhällsstrukturen inbäddad form av brottslighet.


LÄS MER

Folkhemmets bakgård

av Anna Holmgren, Saleh Oweini

Vår bild av den svenska medborgaren bör ändras så att den stämmer med den förändrade verkligheten i dagens Sverige. Hur annorlunda de än ser ut är de flesta människor som vi möter på arbetsplatser, gator och torg, inte tillfälliga besökare på folkhemmets bakgård. De är svenska medborgare som kommit för att stanna.


LÄS MER

Om tolerans

av Michael Walzer

Kan ett mångkulturellt samhälle fungera? Och hur skapar man ett system som befrämjar den tolerans mellan olika grupper, som är nödvändig för att hålla ett sådant samhälle samman?


LÄS MER

Den nya kulturrevolutionen

av Pelle Andersson

Den socialdemokratiska kulturpolitiken förändras i snabb takt. Tidigare försökte kulturpolitiken öka delaktigheten i samhället. Den var ett sätt att jämna ut orättvisorna. Nu återstår bara en sak – marknadsanpassning, och kulturens uppgift under 90-talet är att locka till sig privat näringsliv och högutbildad personal.


LÄS MER

Brytningstider

av Kristina Hultman

Schablonbilden är att vi är på väg in i ett informationssamhälle. Här ges en motbild där makt ställs mot vanmakt. 20-talets modernistiska framtidsoptimism får också stå i kontrast till motsägelserna i vår egen tid.


LÄS MER

LO andra halvseklet

av Anders L Johansson, Lars Magnusson

LO andra halvseklet är en jubileumsskrift av det ovanliga slaget. Den stryker inte medmedhårs, den är inte någon ”solskenshistoria”. LO andra halvseklet är en borrande ekonomisk-historisk analys av hundraårsjubilaren LO.


LÄS MER

Mellan två fonder

av Bo Stråth

Mellan två fonder handlar om LO och den svenska modellen. Den svenska modellen var inget som fanns givet eller plötsligt uppstod ut trettiotalskrisen. Det var mycket mer en samhällsorganisation som gradvis växte fram under politiska motsättningar och som ständigt utmanades från höger till vänster. Hur den formades handlade mycket om makt över språk och symboler.


LÄS MER

Det fackliga förtroendet

av Inga Hellberg

Det fackliga förtroendet handlar om hur den svenska fackföreningsrörelsen har rekryterat sina ledare under 1900-talet och hur den under århundradet har växt till en betydande samhällsinstitution. Boken kartlägger LO:s och förbundens rekryteringsvägar och hur man resonerat.


LÄS MER

Mjukt till formen, hårt till innehållet

av Ylva Waldermarsson

LO beslöt 1946 att tillsätta ett särskilt kvinnoråd. Tanken på att de kvinnliga medlemmarna utgjorde en särskild grupp med särskilda intressen hade tidigare avvisats bestämt. Arbetarklassens män och kvinnor hade enligt LO gemensamma, klassbestämda intressen och skulle därför arbeta tillsammans.


LÄS MER