ISBN: 9789173895088


Ladda ner pressbild


Går det åt helvete ska jag ändå dö

Skönlitteratur

»Allt det som en gång hjälpte dig att leva, som var själva förutsättningen för liv, kan vända sig emot dig, ditt egna hjärta till och med.«

Tio år har gått sedan Agneta Klingspors kraftfulla Går det åt helvete är jag ändå född, en »verksamhetsberättelse« om livet på denna jord.

Kroppen orkar mindre, hjärnan strejkar ibland, avskeden blir fler. Går det åt helvete ska jag ändå dö berättar om åldrandet, tillståndet innan man slutligen tippar över.

Ett erotiskt kärleksminne återkommer, håller henne fast. Boken stretar emot, trånar, minns och längtar.

Agneta Klingspor är uppväxt i Uddevalla och bosatt i Stockholm. Går det åt helvete ska jag ändå dö är hennes trettonde bok.

BOKRECENSIONER

”Jag vet att jag kommer att behöva den här blåsiga asfaltsvarta boken länge länge till, den gör en dyster och upprymd.”
Ulrika Milles, Dagens Nyheter

”Trots ett mästerverk som ’Nyckelroman’ (1994) vill jag tro att Klingspor bär på – allra minst – ännu en bok, vari alla hennes facetter och erfarenheter kunde samlas. I väntan på detta presumtiva magnum opus sänker jag huvudet i djup respekt för denna samling prosa.”
Jan Karlsson, Smålandsposten

”I detta land präglat av beröringsskräck är det en lisa att få läsa Agneta Klingspor: hennes omedelbara tilltal, hennes mod, hennes humor, hennes dödsförakt och raseri. Och det är bara några skäl till att läsa denna fina och folkilskna lilla bok.”
Jenny Högström, Aftonbladet

”’Går det åt helvete skall jag ändå dö’ är en modig och gränsöverskridande berättelse som just är större än bara sin biografiska bestämmelse. Den är litteratur på riktigt, på ett avgörande sätt.”
Kristian Lundberg, Falu Kuriren

”Det har gått tio år sedan syskonboken ’Går det åt helvete är jag ändå född’ kom ut, och hennes rivjärnsestetik är lika brutalt oförsonlig som alltid förr.”
Therese Eriksson, Expressen

”Hon utlovar att detta är hennes sista bok. Låt oss hoppas att det inte stämmer.”
Björn Gunnarsson, Hallands Nyheter

”Sällan har jag läst en text som på samma gång varit så ömsint och så fasansfull.”
Gustaf Berglund, Dala-Demokraten


Författare
Agneta Klingspor

Agneta Klingspor var en exceptionell författare som lämnat efter sig en stor litteraturskatt. Hennes tre senaste böcker gavs ut via Atlas.