ISBN: 9789173894395


Ladda ner pressbild


Tyst territorium

Reportageböcker, Samhälle/debatt

Fredrik Laurins och Lars Schmidts reportagebok handlar om landet med en av världens största fyndigheter av fosfat. Som jordbruksindustrin i väst köper av Marocko i strid med FN:s regler.

Västsahara har i närmare fyrtio år slitits sönder av krig, korruption och maktspel. Mannen som har fått jobbet att lösa tvisten, FN:s sändebud Christopher Ross, är uppgiven: ”Ingen har något intresse av att konflikten löses. Folk säger: Låt Mr Ross sköta det. I praktiken betyder det att ingenting händer.”

Författarna har druckit lunchkonjak med marockanske ambassadören, korsat öknen, isotopanalyserat den västsahariska jorden och vandrat på Fiskebäcks villagator för att finna spåren som leder från denna konflikt till svenska matbord, medicinskåp och pensionskassor.

Tyst territorium är en reseberättelse som förklarar sakfrågorna och sätter dem i historiska och politiska sammanhang. Och visar varför denna konflikt angår oss och hur vi medverkar till att den fortsätter.

 


Författare
Fredrik Laurin

Fredrik Laurin är undersökande reporter på SVT:s Uppdrag Granskning. 2013 tilldelades han Guldspaden för sitt avslöjande av Telia Soneras affärer med regimen i Uzbekistan.

Lars Schmidt

Lars Schmidt är undersökande journalist som bland annat kartlagt finansiären bakom The Pirate Bay.