ISBN: 978-91-7389-162-2Kårnulf was here

Atlas Pocket

“När jag och min bästis Anna är femton flyttar hon hem till en trettio år äldre man som heter Charles. Vi sitter ofta i soffan på hans inglasade veranda och äter chokladkladdkaka och sköljer ner Sobril och Rohypnol med te och honung. Vi håller alltid varandra i handen när vi somnar.”

Så börjar Kårnulf was here – en dokumentärroman om det som skaver. Det handlar om människor som på olika sätt försöker att skaffa sig en plats i samhället men som hamnar utanför ramarna. Moa som knaprar Valium för att klara av att gå på sina svenskalektioner, Ida som drömmer om att bli au-pair hos Madonna och Cecilia som föredrar att gömma sig hos torskar som misshandlar henne framför att hamna på institution.

Kårnulf är en reaktion på en vuxenvärld som abdikerat och ett samhälle som föredrar att förenkla. Men Kårnulf är också motstånd, lust, kärlek, nyfikenhet och vänskap. Ett försök att skapa ett eget utrymme och hantera känslan av att det finns något som skulle vara förutbestämt eller normalt, något man själv inte har tillgång till.

Kårnulf was here är en hembygdsskildring från Sverige.


Författare
Josefine Adolfsson

Josefine Adolfsson är författare och dokumentärmakare. Hon bokdebuterade med Kårnulf was here och står bakom idé och manus till Apflickorna som vann en Guldbagge för bästa film och bästa manus. Hon har också gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio samt den uppmärksammade antologin Ingens mamma tillsammans med bl.a. Lena Andersson, Jane Magnusson och Birgitta Stenberg.