ISBN: 978-91-7445-054-5


Ladda ner pressbild


Drama utan slut – Turkiet 100 år

Facklitteratur, Samhälle & politik

Ur krig, blod och aska föddes den turkiska republiken för hundra år sedan. Det skapade ett drama som kommer att fortsätta långt efter republikens 100-årsdag i oktober 2023.

Med den här reportage- och fotoboken vill journalisten Bitte Hammargren och fotografen Stefan Bladh skildra några av de avgörande händelser och förändringar som bidragit till det Turkiet vi ser i dag.

Det handlar om Atatürks skapelse av republiken Turkiet, kurdernas och andra etniska minoriteters situation, hur Syrienkriget har förändrat Turkiet och hur dess utrikes- och säkerhetspolitik påverkar såväl landets egna invånare som omvärlden.

Inte minst beskriver denna högaktuella bok Erdoğans resa till makten, och hur han förändrat republiken under sin tid som premiärminister och president – samt de politiska efterskalv som väntar ett hårt prövat och polariserat land efter de förödande jordbävningarna i början av 2023.

»En strukturerad och sammanhållen berättelse som samtidigt får liv och energi av två förfarna journalisters närvaro. De är inte bara väl pålästa, de har själva bevittnat de stora katastroferna, bevakat krigen och konflikterna och träffat många av de ledande aktörerna. Resultatet är på en gång informativt, klargörande och personligt.«
Lars Linder, Dagens Nyheter

»Bokens reportageform levandegör läsandet genom otaliga möten med människor. Detsamma gäller Bladhs uttrycksfulla fotografier. Drama utan slut riktar sig till alla som vill förstå dagens Turkiet« Betyg 5/5
Ann-Catrin Emanuelsson, BTJ

»En fantastisk kunskapskälla«
Ulf B Andersson, Amnesty Press

»Texterna och bilderna tar verkligen läsaren nära landet idag.«
Göteborgs Posten

»Det är fråga om ett verkligt praktverk som förlaget satsat på.«
Svante Lundgren, Ny Tid

Utgivning: 11 april 2023

Omslag och form: Stefan Bladh

Omslagsbild: Gezi-upproret i Istanbul 2013.


Författare
Bitte Hammargren

Bitte Hammargren är idag frilansskribent som bevakat Turkiet och Mellanöstern på olika sätt sedan 90-talet. 2008 mottog hon Publicistklubbens stora pris.

Stefan Bladh

Stefan Bladh är frilansfotograf som följt och bevakat Turkiet i över tjugo år, och har arbetat för såväl svensk som internationell media.