ISBN: 978-91-7445-054-5


Ladda ner pressbild


Drama utan slut – Turkiet 100 år

Facklitteratur, Samhälle & politik

Ur krig, blod och aska föddes den turkiska republiken för hundra år sedan. Det skapade ett drama som kommer att fortsätta långt efter republikens 100-årsdag i oktober 2023.

Med den här reportage- och fotoboken vill journalisten Bitte Hammargren och fotografen Stefan Bladh skildra några av de avgörande händelser och förändringar som bidragit till det Turkiet vi ser i dag.

Det handlar om Atatürks skapelse av republiken Turkiet, kurdernas och andra etniska minoriteters situation, hur Syrienkriget har förändrat Turkiet och hur dess utrikes- och säkerhetspolitik påverkar såväl landets egna invånare som omvärlden.

Inte minst beskriver denna högaktuella bok Erdoğans resa till makten, och hur han förändrat republiken under sin tid som premiärminister och president – samt de politiska efterskalv som väntar ett hårt prövat och polariserat land efter de förödande jordbävningarna i början av 2023.

Utgivning: 11 april 2023

Omslag och form: Stefan Bladh

Omslagsbild: Gezi-upproret i Istanbul 2013.


Författare
Bitte Hammargren

Bitte Hammargren är idag frilansskribent som bevakat Turkiet och Mellanöstern på olika sätt sedan 90-talet. 2008 mottog hon Publicistklubbens stora pris.

Stefan Bladh

Stefan Bladh är frilansfotograf som följt och bevakat Turkiet i över tjugo år, och har arbetat för såväl svensk som internationell media.