ISBN: 978-91-7389-946-8


Ladda ner pressbild


Protokoll

Podböcker

Han växer över huvud taget inte ur sina barndomsupplevelser – de fyller honom med känslor av skuld till en okänd fordringsägare och dömer honom till erotiska nederlag. I sitt inre dras han obönhörligt till ett förbjudet känslolandskap, ett ”Anonymien” som blir hans yttersta tillflykt.

Protokoll har formen av en dagbok, där ung och sårbar protest mot livet bemantlar sig i taggig ironi, kvick och makaber humor, i sin tur mildrad av mjukt fångade interiörer och årstidsvinjetter. En satirisk ådra röjer sig också i träffsäkert karikerad nutidsjargong och i den tänkte utgivarens snusförnuftiga anteckningar till protokollet. Allan Edwalls debut är en egenartad berättelse, där ett intensivt känsloinnehåll ger glöd åt den stramt artistiska stilen.

Protokoll gavs ut första gången 1954.


Författare
Allan Edwall

Det är inte så många som minns att Allan Edwall även var en uppskattad författare. Han skrev sammanlagt fyra romaner – den fiktiva dagboken Protokoll (1954), Ljuva läge (1967), deckaren Engeln (1974) och satiren Limpan (1977). Två av böckerna blev film – Engeln (tv-film 1974 och uppföljare 1976) och Limpan (1983).