ISBN: 978-91-7389-194-3Kampen om islam

Reportageböcker

Terrorattackerna den 11 september 2001 förändrade världspolitiken i grunden. Neokonservativa grupper fick allt större makt i Washington och en ny amerikansk Mellanösternpolitik formulerades. I Saudiarabien och Afghanistan valde de radikala islamisterna att flytta terrorismen till väst – jihad utropades mot deras fiender runt om i världen.

Gilles Kepel ser grunden till dagens osäkra läge i Mellanösterns moderna historia och tydliggör den komplexa kombination – kriget, propagandan och terrorismen – som håller området i ett järngrepp. Kepel söker en väg ut ur dagens situation i Mellanöstern genom att jämföra intressena hos islamister, västvärlden och eliterna i Arabvärlden. Vägen leder via de muslimska invandrarna i väst – den grupp där kampen om en demokratisering av de islamistiska staterna kommer att vinnas, eller förloras.

Gilles Kepel är professor på l’Institut d’Études Politiques i Paris. Han anses vara en av världens främsta islamologer och hans böcker finns översatta till en rad språk.


Författare