ISBN: 9789198670608


Ladda ner pressbild


Ådalen 1931 Kampen om historien

På några få minuter var det över. Fem människor låg ihjälskjutna och lika många låg sårade, på grusvägen ner till hamnen, där i Lunde. En ung kvinna, Eira Söderberg, hade träffats av kulspruteeld. Den militära truppens beskjutning av ett obeväpnat demonstrationståg i Ådalen, var den mest dramatiska och omtalade händelsen i Sverige vid 1930-talets ingång.

Den politiska dramatiken och de tvära kasten förstärktes av det socialdemokratiska segertåget i andrakammarvalet hösten 1932 och krisuppgörelsen med Bondeförbundet året efter. Ådalshändelsen fick en rad omedelbara följder. De politiska frontlinjerna och den klassbaserade retoriken som under 1920-talets slut blivit allt mer tydlig skärptes för att delvis kollapsa åren efter. Men skottens stora betydelse ligger kanske i historieskrivningens efterhandsperspektiv.

Boken ges i år ut i en nyutgåva i samarbete med förlaget Hjalmarson & Högberg.

Utgivningsår: 2021

Recensioner av Ådalen 1931 Kampen om historien

Roger Johansson har skrivit en angelägen bok som kastar nytt ljus över Sveriges moderna historia och ger en värdefull inblick i hur identitetsprocesser fungerar” Svenska Dagbladet


Författare
Roger Johansson

Roger Johansson är professor i historia med didaktisk inriktning och är verksam som forskningsledare på Institutet för studier i Malmös historia, vid Malmö högskola. Han är också professor i Utbildningsvetenskap vid Lunds universitet.