ISBN: 978-91-7389-945-1


Ladda ner pressbild


Ljuva läge

Podböcker

Dessemellan, under den tågresa hem som bildar ram kring historien, rekapituleras till skenskarvarnas dunk berättarens och resenärens uppväxtår i det nyckfulla hägnet av en mystisk kringvandrande ”morbror”, en hjälplös moder, en högdragen löjtnant i vars tjänst den unge gossen gör sina första lärospån som kuskbiträde, och löjtnantens betydligt mer tillgängliga dotter för vars skull han i sinom tid blir avskedad från sin tjänst och utkastad i den vida världen, långt från Ljuva Läge.

Det är en fantastisk och originell roman, burlesk, full av syner och lukter och läten, uppsluppen och vemodig, lysande med hela livets trasgrant fåfängliga färger, glasklar i sin milda galenskap. Det är också, och inte minst, en intensivt underhållande bok.

Ljuva Läge gavs ut första gången 1967.


Författare
Allan Edwall

Det är inte så många som minns att Allan Edwall även var en uppskattad författare. Han skrev sammanlagt fyra romaner – den fiktiva dagboken Protokoll (1954), Ljuva läge (1967), deckaren Engeln (1974) och satiren Limpan (1977). Två av böckerna blev film – Engeln (tv-film 1974 och uppföljare 1976) och Limpan (1983).