ISBN: 9789173895804


Ladda ner pressbild


Anteckningar

Reportageböcker, Samhälle/debatt

På 1970-talet gav sig Joan Didion ut på två långa reportageresor i två kontrasterande delar av USA: Södern och Västern. Genom att förstå Södern ville hon förstå Kalifornien, där hon vuxit upp. Under dessa resor förde hon anteckningar som aldrig publicerades. Nu, nästan 40 år senare, har de samlats till en kusligt aktuell berättelse om USA.

Didion intervjuar människor hon möter på motell och diners. Hon skriver om den kvävande hettan, det smutsiga ljuset och de kvardröjande konflikterna kring ras och klass i de småstäder hon passerar igenom. De båda resorna representerar två poler i den amerikanska erfarenheten och kan läsas som fascinerande tidsdokument, eller som förstudier till den utveckling som i dag riskerar att slita landet i två delar.

Pressröster om Anteckningar:

”Didion skrapar ihop lite rester som legat i skrivbordslådan och utklassar alla andra som jobbat år med sina essäer. Vilken stilist. Vilken författare.”
Per Wirtén om Anteckningar

”Om det är så här Didions anteckningsböcker ser ut, ge oss då tillgång till dem allihop.”
Minneapolis Star Tribune

”… en rad från Didion är värd tio rader från nästan vilken annan författare som helst.”
The Boston Globe

”Även det meningslösa får betydelse. Den sortens paradox är central hos Didion: hon hittar en ruin och gör den hel och vacker med sin prosa.”
Los Angeles Times

”Bland Joan Didions beundrare är somliga så pass hänförda att de (okej, vi) gladeligen skulle läsa hennes samlade inköpslistor.”
Washington Post

”Du kommer att lära dig mer om USA:s framtid av Didions fyrtio år gamla fältnoteringar än från morgondagens tidning.”
Esquire

Utgivningsår: 2017


Författare
Joan Didion

Joan Didion (1934-2021). Hon inledde sin journalistiska bana på Vogue, 1963 debuterade hon som författare med romanen Run River. Mest känd är hon för sina reportage och essäer. Joan Didion räknas som en av USA:s främsta författare genom tiderna och belönades 2005 med National Book Award.