ISBN: 978-91-7445-053-8


Ladda ner pressbild


Riggat: Hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa

Facklitteratur, Samhälle & politik

Vi har fått lära oss att ojämlikhet är rättvist. Den som lyckas förtjänar sin framgång, den som misslyckas har inte ansträngt sig. I meritokratins Sverige är klassresan möjlig för alla som arbetar hårt.

I själva verket har den sociala rörligheten inte ökat på 70 år. De högutbildades barn har 900 procent större chans än de lågutbildades att läsa på universitetet. 1700-talets elit är fortfarande en elit. Och klassresor är aldrig en bot på klassklyftor.

Men den falska tron att vi lever i ett rättvist samhälle förråder möjligheten att skapa det. För precis samtidigt som tron på meritokratin ökar i hela västvärlden, så växer också klassklyftorna. Allt fler tror att vi får det vi förtjänar och de accepterar därför ett mer ojämlikt samhälle. Och med detta jagande efter meriter och formell utbildning följer statustress, betygshets, psykiska problem och en högerradikal mobilisering.

I boken Riggat: Hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa avtäcker journalisten Petter Larsson med hjälp av aktuell forskning ett samhälle som är riggat till de rikas och välutbildades fördel – och som de flesta andra förlorar på.

Omslag: Studio Liljemärker

 

Utgivningsdag: 9 mars 2023


Författare
Petter Larsson

Petter Larsson är journalist och har arbetat för flera av de största tidningarna. 2023 är han aktuell med boken “Riggat” på bokförlaget Atlas.