ISBN: 9789173893619


Ladda ner pressbild


Från det femtonde distriktet

Skönlitteratur

Som kanadensisk novellförfattare jämförs Mavis Gallant lätt med Alice Munro: båda har den fantastiska förmågan att i sina noveller beskriva världar lika intrikata som i en trehundrasidesroman och de bjuder skickligt in läsaren att för en stund kliva ut ur sina egna tankebanor och in i någon annans.

Gallant har en förmåga att väva in sina berättelser i ett språk som behärskas med sådan exakthet att läsaren aldrig tvivlar på det hon har att berätta. I Från det femtonde distriktet återspeglar Gallant med briljant skärpa sina karaktärers komplexitet och belyser med kärlek de styrkor och svagheter som gör människor till verkliga personer.

Några pressröster:

“Ett intensivt, nästan besatt, ljus strålar ur kanadensiskan Mavis Gallants prosa … Gallant är brutal i sin dom. Det var länge sedan jag kom över en så otäck och storslagen prosa som hennes.”
(Hanna Nordenhök, Aftonbladet)

“Dessa åtta långa noveller och ena, knappast längre kortroman, är helt betagande. Texternas filmiska kvalitet med skiftande kronologi och perspektiv är lysande.”
(Diana Holmberg, Helsingborgs Dagblad)

“Det är inte ofta jag som recensent får lust att utbrista i lovsång. När det händer blir jag alltid lite tveksam. Min inre kritiker knackar mig på axeln och frågar om det verkligen är så bra.”
(Oline Stig, Tidningen Vi)


Författare
Mavis Gallant

Mavis Gallant(1922-2014) föddes och växte upp i Kanada, men bodde i Paris sedan 1950-talet. Förutom ett antal hyllade novellsamlingar gav Mavis Gallant ut två romaner.