ISBN: 9789174450583


Ladda ner pressbild


Ska det bli folk av oss?

Sakprosa, Samhälle & politik

»Det är personligt och mycket skickligt skrivet – på ett sätt och med ett språk som gör att både frågorna Mathisen ställer och iakttagelserna han gör kommer läsaren nära … en bok värd att läsa och begrunda«
Mats K.G. Johansson, BTJ

Vad är gemenskap, egentligen?

På jakt efter svaret reste författaren Daniel Mathisen till olika delar av Sverige – från landsbygdens bruksorter till städernas miljonprogramsområden och finanskvarter – för att ta reda på vad som formar sammanhållningen och identiteten just där.

Gemenskap tycks ha gått från att vara en kollektiv angelägenhet till att bli något privat. Men hur vi har det tillsammans är i allra högsta grad en ideologisk fråga. Både nyliberalismen och nationalismen står för snäva gemenskaper som stänger ute människor. Medan den förra kräver klassklyftor och koncentration av kapital, förutsätter den senare en kompakt mur mellan de som passar in och de som inte får vara med.

Att få höra till har helt enkelt blivit ett privilegium.

Är gemenskapen vår tids stora ödesfråga, och hur ska vi egentligen göra för att kunna hålla ihop? Ska det bli folk av oss? är en lika vass som viktig bok om vad som splittrar oss i dag – och hur vi skulle kunna ha det i stället.

Omslag: Lisa Benk
Inlaga: Conny Lindström

Utgivningsdag: 8 november 2023


Författare
Daniel Mathisen

Daniel Mathisen är frilansjournalist med fokus på samhälle, politik och kultur. Hösten 2023 är han aktuell med debutboken Ska det bli folk av oss?.