ISBN: 9789174450125


Ladda ner pressbild


Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde

Historia, Reportageböcker

1943 erkänner en svensk nazist för polisen att hans SS-förband utförde en massaker på judar i den lilla staden Husiatyn i nuvarande Ukraina. 80 år senare försöker författarna genomföra förundersökningen som aldrig blev av, tillsammans med den sista överlevaren.

Vi möter två judiska barn från Husiatyn som flyr från nazisterna. Dov Altschuler är pojken som gömmer sig i en bunker under jorden, och Sabina Badian försöker lära sig att bli en ukrainsk bondflicka för att klara sig. Det är två av de personer vars liv slås i spillror när den lilla staden ockuperas. De som har tur att överleva massakern får det allt värre. Till slut finns bara döden kvar. Vi får också följa förövarna från krigets mordplatser till efterkrigstidens bristfälliga rättsprocesser.

Boken bygger bland annat på vittnesmål som aldrig tidigare har presenterats samt ett omfattande researcharbete genomfört under många år, både i arkiv och på plats i Ukraina. Berättelsen slutar först vid Tysklands särskilda åklagarmyndighet i Ludwigsburg, som än idag utreder nazitidens brott.

>>Viktig och förödande läsning om en svensk Waffen SS-soldat mitt i folkmordet på Europas judar. En bok för alla som vill förstå Ukrainas historia och de som tror att förintelsen kan begränsas till fasorna i Auschwitz.<<
Elisabeth Åsbrink, författare

Författarna har tidigare skrivit boken Utan ånger, Gustaf Ekström SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna, Vaktel förlag, 2017.

Boken utkommer 18 maj 2022.

Ladda ner pressbild på författarna här. Foto: Ida Jernberg Palm


Författare
Johan Ulvenlöv

Arbetar med research. Pol mag i freds- och konfliktvetenskap samt Östeuropastudier vid Uppsala Universitet.

Matti Palm

Journalist, tidigare på bland annat Svenska Dagbladet, rådgivare inom kommunikation.

Anders Larsson

Erfaren släktforskare och fotograf som under många år arbetat som ombudsman inom arbetarrörelsen.