ISBN: 9789173893473God dag kampsyster!

Reportageböcker

De går i täten för nazistiska manifestationer. De håller tal där de propagerar för väpnad kamp. De tar plats på vit makt-musikens scen och vissa tvekar inte att använda våld mot människor som inte passar in i deras bild av hur Sverige ska se ut.

De är kvinnor.

Men vilka är de och vad lockar dem till en rörelse som framstår som så kvinnofientlig?

God dag kampsyster! ger en unik inblick i den nazistiska rörelsen i Sverige. Läsaren får bland annat lära känna Anna och Emelie, två unga kvinnor som gått med i rörelsen på senare år. Dessutom granskas kvinnornas roller i både nazistiska grupper och främlingsfientliga partier, såväl historiskt som i dag.

God dag kampsyster! utmanar våra föreställningar om den nazistiska och högerextrema rörelsen som en i huvudsak manlig gemenskap.


Författare
Lisa Bjurwald

Lisa Bjurwald har varit verksam som journalist i Sverige och utlandet sedan mitten av 1990-talet. Hon har skrivit för Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets ledarsidor och författat rapporten “Den ömtåliga plantan. En granskning av Sveriges Television” för Timbro. Hon var skribent för tidskriften Expo frånn 2006 till 2011.

Maria Blomquist

Maria Blomquist är nyhetsjournalist bl.a. på Sveriges Radio och Radio Stockholm. Hon har också arbetat på TV4 och TT.