ISBN: 978-91-7389-941-3Jag kräver att ni läser vaket och långsamt

Samhälle/debatt

Andreas Ekström är journalist på Sydsvenskans kulturredaktion. Under den senaste femårsperioden har han specialiserat sig på att göra samtalsintervjuer – ofta med kulturpersonligheter, ofta med författare.

Den här volymen samlar ett tjugotal av de bästa författarsamtalen och ger ett tvärsnitt av svensk och internationell litteratur som den är och mår, precis just nu. Imre Kertész, Bodil Malmsten, Nina Björk, Peter Englund, Åsa Linderborg, Ian McEwan, Klas Östergren, Horace Engdahl, Ulf Lundell, Juli Zeh, Jonas Gardell och Jacques Werup är bland de intervjuade. Dessutom medföljer ett tidigare bemärkt och gränslöst roligt nattligt krogsamtal med den amerikanske skandalkocken och författaren Anthony Bourdain.

”Av journalisten krävs tre saker: nyfikenhet, beläsenhet och stora öron. Andreas Ekström har alla tre”, skriver Ulrika Knutson i bokens förord.

“Att göra intervjuer ser bedrägligt enkelt ut, vilket kanske är förklaringen till att de tämligen ofta misslyckas, eller bara blir grå dussinprodukter. Det krävs nämligen en speciell förening av intelligens och känslighet för att göra det väl, och Andreas Ekström är en av dem som verkligen besitter dessa egenskaper.”
Peter Englund, ständig sekreterare, Svenska Akademien


Författare
Andreas Ekström

Andreas Ekström är journalist på Sydsvenskans kulturredaktion.