ISBN: 9789173893503Drottninglandet

Reportageböcker

I det lilla samhället Fredrika i Västerbotten planeras ett bygge av Europas största buddhistiska tempel. Anledningen är de många kvinnor från Thailand som bor i bygden. Fotografen Elin Berge har i flera år följt ett antal kvinnor i samhällena längs Sju Älvars Väg mellan Umeå och Fredrika. Hon har mött kvinnor som bott i Sverige i tjugo års tid och kvinnor som nyss anlänt. Förutsättningen för att få stanna har nästan alltid varit en relation med en svensk man.

“Nästan alla jag träffat kommer från den fattiga nordöstra regionen i Thailand där livet kan vara extra svårt som kvinna eftersom hon är ansvarig för att försörja sina föräldrar. Thailand brukar ju kallas för ‘the Kingdom’ och är som så många andra länder en värld där det är lättare att leva som man. Jag ser det här som en symbolisk titel för alla de saker som jag kan föreställa mig att kvinnorna drömmer om när möjligheten att komma till Sverige plötsligt uppenbarar sig” säger Elin Berge om boken.

Med boken följer en unik cd med nykomponerad musik av Frida Hyvönen.

Drottninglandet har genomförts med stöd av Konstnärsnämnden – Sveriges Bildkonstnärsfond.

“Berges bilder tar sig förvånansvärt långt förbi klichéerna från Jägarna och andra skildringar av detta mytologiserade landskap. Starkölsburkarna och petflaskorna med hembränt finns i bakgrunden, men också mustaschprydda kraftkarlar med händerna hopslagna i buddistiska ceremonier.”
(Björn Wiman, Expressen)

“Med Drottninglandet tar dokumentärfotografin revansch, och Elin Berge får genren att dansa. Hennes stillsamma sakliga bilder berättar om längtan och vemod. (…) Att låta Frida Hyvönens specialkomponerade cd Music from Drottninglandet är en verkligt bra idé. Den melankoliska, längtansfyllda musiken – med klocktickande i bakgrunden, som påminner om gamla köksklockor i landsbygdshem, eller väckarklockor på nattduksbord eller kanske till och med livets förgänglighet om man vill dra på de stora växlarna – ger bilderna en extra botten och stämmer perfekt med tonläget i boken.”
(Lena Kvist, Södermanlands Nyheter)

“Jag måste konfronteras med mina egna fördomar om de thailändska kvinnorna och de svenska männen, men märker snart att det hela inte är så enkelt. Den människosyn som strålar från sidorna är allt annat än ironiskt distanserad. Berges blick är heller inte smetigt välvillig. Noi, Wannee och Phi framträder som hela människor, med individuella drömmar och besvikelser.”
(Rasmus Malm, Göteborgs-Posten)


Författare
Elin Berge

Elin Berge har bl.a. jobbat som fotograf på Västerbottens Folkblad och Dagens Nyheter efter fotoutbildning på Nordens Fotoskola. Gick med i fotokollektivet Moment Agency 2005, som jobbar internationellt med flera erkända agenturer för bildjournalistik. Jobbar nu som frilans med egna projekt och på uppdrag.