ISBN: 978-91-7389-645-0


Ladda ner pressbild


Höst

Den har kommit att kallas den första post-brexit-romanen, utgiven bara några månader efter omröstningen. Det är hösten 2016. Daniel Gluck är 101 år. Han ligger i sin säng på äldreboendet och drömmer. Hans vän, konsthistorikern Elisabeth Demand, är 32 år och har hela livet framför sig. Hon besöker honom ofta; läser högt ur böcker, berättar vad som pågår ute i världen och frågar sig vad som är meningen med allt. I återblickar får vi följa deras nära vänskap och samtal från när Elisabeth är åtta år. 

I den här bländande, abstrakta romanen experimenterar Smith skickligt med tid, historia och konst för att skildra en omvälvande höst i Storbritanniens historia. Med Höst bevisar Smith återigen att hon är en av den engelska litteraturens skarpaste och mest eleganta pennor. Boken nominerades till Man Booker-priset 2017.

Höst är första delen i en romancykel om de fyra årstiderna. 

Pressröster:

“I brytningen mellan fiktion och fakticitet intensifierar Ali Smith känslan av det reella, av hur våra medvetanden formas av erfarenheter, berättelser och mer eller mindre förvridna minnen. Det är mästerligt genomfört.”

SvD

“Ali Smith kräver sin läsares fulla uppmärksamhet, men den som ger henne den kommer upptäcka att hon är tydligare än hon först kan verka.”

Eskilstuna-Kuriren

“Det är en roman som vindlar fram genom drömlika scener och förflyttningar i tid och rum. Ibland poetiskt och suggestivt, ibland vardagligt och konkret.”

Västmanlands Läns Tidning

Utgivningsår: 2018

 


Författare
Ali Smith

Ali Smith, född 1962, är en av Storbritanniens mest tongivande författare. Hon har skrivit ett tiotal romaner, novellsamlingar och pjäser och har blivit publicerad i över 20 länder.