ISBN: 978-91-7389340-4Standard Operating Procedure

Reportageböcker

På denna plats, där Bagdads långsträckta förorter möter den flacka öknen bortom flygplatsen, uppförde den amerikanska armén i juli 2003 det största fånglägret i det ockuperade Irak.

Drygt ett halvår senare spreds bilderna som för alltid kommer att symbolisera kriget i Irak. Fotografier av hur amerikanska soldater förnedrade och torterade irakiska fångar. Standard Operating Procedure är historien om Abu Ghraib och kriget i Irak berättad av de soldater som tog bilderna.

“Amerikanen Philip Gourevitch gör ett otroligt stort, svårt och viktigt journalistiskt arbete när han kartlägger, bit för bit, intervju för intervju, vad som egentligen hände.”
(Lena Kvist, Smålandsposten)

“Det är ett journalistiskt reportage som tveklöst bör läsas, skildringen är nyanserad och kuslig. Den språkliga precisionen utöver det vanliga.”
(Mats Holm, Landskrona-Posten)

“Den är unik såtillvida att det inte är de irakiska fångarnas vittnesmål utan fängelsepersonalens berättelser som står i centrum. Trots alla deras ursäkter, urskuldanden och undanflykter formar sig Standard operating procedure till en skakande berättelse om vad som skulle bli ett mönsterfängelse, men som istället blev ett moras av godtycke och brutalitet.”
(Anders Hagström, BTJ)

“Med isande klarhet visar den hur Abu Ghraib var resultatet av mötet mellan två dittills hjälpligt åtskilda moralsystem, ett offentligt och ett fördolt.”
(Lars Linder, Dagens Nyheter)


Författare
Philip Gourevitch

Philip Gourevitch (född 1961) är författare och journalist bosatt i New York. Redaktör för Paris Review och mångårig medarbetare på The New Yorker. Har fått ett antal utmärkelser, bl.a. The National Book Critics Award och The Guardian First Book Award.