ISBN: 9789173894111


Ladda ner pressbild


Den stora konstsvindeln

Atlas Pocket

Våren 2007 skulle ett av Andy Warhols mest kontroversiella konstverk, en Brillolåda, säljas på Stockholms Auktionsverk. Men försäljningen stoppades sedan märkliga omständigheter framkommit.
Äkthetsstämpeln hade troligen hamnat där till följd av halvsanningar och lögner. Men det som från början framstått som en raffinerad förfalskning blir efter hand något långt mer komplicerat. Hur ska äktheten fastställas i ett verk av Andy Warhol? Och vilken roll hade den kände museichefen Pontus Hultén spelat?

I Den stora konstsvindeln sätts den internationellt uppmärksammade Brilloskandalen in i ett konsthistoriskt och estetiskt sammanhang. En rad frågor ställs på sin spets. Vilken är relationen mellan konstnärligt och ekonomiskt värde? Vad är egentligen falskt i en konstvärld där äkthet satts på undantag?

”Att Anderberg skrivit en skarp, lärd och upplysande bok råder inga tvivel om. Man läser den som en spännande pusseldeckare. På kuppen får man en utmärkt introduktion till den moderna estetiken, ett intressant porträtt av Andy Warhol och en rad insikter i konstvärldens mekanismer och många konfliktytor mot ’världen utanför’.”
Fabian Kastner, Svenska Dagbladet
”Thomas Anderbergs berättelse är uppfriskande tydlig i en genre som oftast spänner mellan blytung konstteori och rena banaliteter.”
Anders Rydell, Dagens Nyheter

Kolla på när Thomas Anderberg pratar om “Den stora konstsvindeln” i “En bok, en författare”
Länk: http://www.ur.se/Produkter/177588-En-bok-en-forfattare-Trendmakarna


Författare
Thomas Anderberg

Thomas Anderberg var verksam som litteratur- och musikkritiker, framförallt i Dagens Nyheter. Han har givit ut en rad böcker och var docent i praktisk filosofi.