Anna-Lena Lodenius

Anna-Lena Lodenius är en journalist och författare som bevakat nazistiska och rasistiska rörelser i mer än tre decennier. Sedan tidigt 1990-tal har hon publicerat ett flertal böcker i ämnet, liksom oräkneliga artiklar i tidningar och tidskrifter som Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Ordfront magasin och Arena. Numera är hon även verksam i Doku som granskar våldsbejakande islamism.

En av hennes första böcker var Extremhögern (Tiden 1991, med Stieg Larsson). Hennes senaste bok är En värmländsk Hitler Birger Furugård och de första svenska nazisterna (Historiska Media 2021). Hon har tidigare gett ut flera böcker på Atlas, bland annat Slaget om svenskheten att ta debatten med Sverigedemokraterna (1999, med Mats Wingborg), Vi säger vad du tänker högerpopulismen i Europa (2015) samt Vi måste förbereda oss på död i huvudet på en terrorist (2015).

2022 släpper hon boken Svart på vitt – Om Sverigedemokraterna.

“Lodenius är en av landets främsta auktoriteter på högerextremism.” Per Svensson, Dagens Nyheter

“Få vet så mycket om rasistiska, främlingsfientliga och andra högerpopulistiska organisationer som journalisten och författaren Anna­-Lena Lodenius.” Gustaf Berglund, Dalademokraten

Fotograf: Jessica Segerberg

Ladda ner pressbild

Titlar