ISBN: 978-91-7389-181-3De halva husens stad

Reportageböcker

Hagalund var förstaden som under första halvan av 1900-talet byggdes av och för arbetare, och som precis som Majorna i Göteborg och Lugnet i Malmö gick i graven med den nya tiden. Stadskärnor slaktades, gemenskaper slogs sönder och en stökig och fräck arbetarkultur försvann med 1960-talets miljonprogramsatsningar.

Eller gjorde den det? Mycket förändrades, men mycket blev sig förunderligt likt. Utanförskapet och klassklyftorna har bestått.

Olle Sahlström är författare, född och uppvuxen i Stockholm. Han har tidigare skrivit tre böcker, som finns samlade i pocketvolymen Trilogi om arbetarrörelsen. Boken är illustrerad av Dennis Eriksson.

Ur SvD:s recension:

“Olle Sahlströms bok kan ses som en saknad pusselbit i den svit av berättelser om förortsbyggandets historia och det nutida svenska stadslandskapets framväxt som skrivits de senaste tio åren. Den är den felande länken mellan å ena sidan Olle Svennings skildring i boken ‘Min far(s) lojaliteter’ av de ambitioner som drev utvecklingen, och å andra sidan berättelsen hur de nya förorterna växte fram i Per Svenssons ‘När förorten kom till byn’ och hur det var att växa upp där i Lena Anderssons ‘Var det bra så’.”


Författare
Olle Sahlström

Olle Sahlström är författare och har skrivit både romaner och reportageböcker. Hans senaste bok är Vi möts i lärkans sång – En resa i vandrarprästen David Petanders fotspår (2014). 2011 utkom Gå hem, en essä om vandring och andlighet.

Dennis Eriksson

Dennis Eriksson är illustratör. Han har gjort boken Spegelsken med Cecilia Hansson, och har även gjort illustrationerna till Olle Sahlströms De halva husens stad.