ISBN: 978-91-7389-181-3
De halva husens stad
Hagalund var förstaden som under första halvan av 1900-talet byggdes av och för arbetare, och som precis som Majorna i Göteborg och Lugnet i Malmö gick i graven med den nya tiden. Stadskärnor slaktades, gemenskaper slogs sönder och en stökig och fräck arbetarkultur försvann med 1960-talets miljonprogramsatsningar.
Eller gjorde den det? Mycket förändrades, men mycket blev sig förunderligt likt. Utanförskapet och klassklyftorna har bestått.
Olle Sahlström är författare, född och uppvuxen i Stockholm. Han har tidigare skrivit tre böcker, som finns samlade i pocketvolymen Trilogi om arbetarrörelsen. Boken är illustrerad av Dennis Eriksson.
Ur SvD:s recension:
“Olle Sahlströms bok kan ses som en saknad pusselbit i den svit av berättelser om förortsbyggandets historia och det nutida svenska stadslandskapets framväxt som skrivits de senaste tio åren. Den är den felande länken mellan å ena sidan Olle Svennings skildring i boken ‘Min far(s) lojaliteter’ av de ambitioner som drev utvecklingen, och å andra sidan berättelsen hur de nya förorterna växte fram i Per Svenssons ‘När förorten kom till byn’ och hur det var att växa upp där i Lena Anderssons ‘Var det bra så’.”
Författare