ISBN: 9789173894791


Ladda ner pressbild


Och jag är fri. Lennart Geijer och hans tid

Samhälle/debatt

Ulf Bjereld har haft tillgång till Geijers tidigare okända dagboksanteckningar, som spänner från tonåren och fram till det att Geijer lämnar regeringen 1976. Här finns färgstarka ögonvittnesskildringar av Olof Palme och Tage Erlander, av 1960-och 1970-talets turbulenta politiska liv samt dramatiska händelser som kapningsdramat på Bulltofta, IB-affären och gisslandramat på Norrmalmstorg.

Vem var Lennart Geijer? En radikal socialdemokrat som ansåg att fängelsestraffet var omänskligt och att alla fängelser borde rivas. En frihetslängtande människa som sällan släppte någon riktigt nära och som kunde framstå som anonym till och med för dem som kände honom väl.  I dag förknippar många honom främst med ”bordellaffären” i slutet av 1970-talet, då han offentligt anklagades för att ha utnyttjat prostituerade under tiden som justitieminister.


Författare
Ulf Bjereld

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han var 2015-2020 ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och i den egenskapen adjungerad till Socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott.