ISBN: 9789173890946


Ladda ner pressbild


Hemtjänstmaffian

Miljonsvindeln som förändrade äldreomsorgen.

Slavliknande arbetsvillkor. Hemtjänst som inte utförs. Kommuner som luras på miljonbelopp. Valfriheten i hemtjänsten skulle öka kvaliteten och gynna småföretagande. Men samtidigt släpptes fuskare och kriminella in i hjärtat av den svenska välfärden.

Hemtjänstmaffian är ett granskande reportage om hur delar av äldreomsorgen har lämnats över till bedragare som i åratal har mjölkat kommunerna på skattepengar. Trots en växande kontrollapparat fortsätter fusket. Samtidigt pressar den orättvisa konkurrensen personalens arbetsvillkor också i den kommunala hemtjänsten.

Ingen har tidigare vetat hur utbrett fusket är.

Hemtjänstmaffian är den första riktiga kartläggningen av en välfärdsbrottslighet som länge flugit under radarn.

Utgivningsår: 2021

Recensioner av Hemtjänstmaffian

“Hemtjänstmaffian är lättläst, pedagogisk, intellektuellt hederlig och väcker frågor om hur välfärden styrs i dag” Aftonbladet


Författare
Mira Klingberg Hjort

Mira Klingberg Hjort arbetar som journalist på tidningen Kommunalarbetaren. 2013 vann hon Guldspaden för en granskning av den privatiserade hemtjänsten i Stockholms län. 2020 vann hon Fackförbundspressens pris för bästa avslöjande efter granskningen om fusket på hemtjänstföretaget Enklare Vardag. Tillsammans med Karl Martinsson (även på bild) har hon skrivit Hemtjänstmaffian. Det är hennes första bok.

Karl Martinsson

Karl Martinsson är född 1985 och arbetar som journalist på tidningen Arbetet. 2020 vann han Fackförbundspressens pris för bästa avslöjande efter granskningen om fusket på hemtjänstföretaget Enklare Vardag. Hemtjänstmaffian är hans första bok.