ISBN: 9789174450170


Ladda ner pressbild


Det är något genant att vi från svensk sida förefaller ligga i bakkant här

Sakprosa, världen

Tidigt sommaren 2021 sprider sig oron bland afghanerna som arbetar på Sveriges ambassad i Kabul. Talibanerna är på offensiven och andra länder förbereder sig redan för att kunna hjälpa afghaner att lämna landet. Men inte Sverige. ”Två av våra städare har uppvisat stämplade hotbrev”, skriver den svenska ambassadören till ett semesterdåsigt UD i slutet av juli. Reaktionerna uteblir, och beslut om evakuering fattas först efter att talibanerna gripit makten. 

När Thord Eriksson börjar skriva den här boken kretsar hans frågor om den motvilliga räddningsinsatsen. Frågorna blir allt fler när Sverige, innan det sista räddningsflyget ens lyft från Kabul, åter började fatta beslut om att utvisa afghaner. Några räddas i ena riktningen medan andra ska skickas tillbaka i den andra. Hur är det möjligt?

»Thord Erikssons rafflande Afghanistanbok är häpnadsväckande nutidshistoria Efter att ha läst boken känner jag en djup tacksamhet mot Thord Eriksson…det är en thriller han har skrivit. Vore jag filmproducent så skulle jag stå och banka på hans dörr just nu och kräva att få köpa rättigheterna.» Jenny Nordberg, Sydsvenskan

»Stark reportagebok om sveket mot afghanerna.» Lars Linder, DN

»… borde vinna priser.» Johannes Nesser, tidningen Journalisten

»Det här är ett lysande reportage, en svidande kritik av svensk dubbelmoral.» Yukiko Duke, PROpensionären

 

Omslag: Studio Liljemärker

Utgivning: 20 mars 2024


Författare
Thord Eriksson

Thord Eriksson, född 1966 och uppvuxen i Köping. Författare och journalist.