ISBN: 9789174450170


Ladda ner pressbild


Det är något genant att vi från svensk sida förefaller ligga i bakkant här

Sakprosa, världen

En bok om de som kom hit, de som lämnades kvar och de som ska tvingas ut ur Sverige.

Tidigt sommaren 2021 sprider sig oron bland afghanerna som arbetar på Sveriges ambassad i Kabul. Talibanerna är på offensiven och andra länder förbereder sig redan för att kunna hjälpa afghaner att lämna landet. Men inte Sverige. ”Två av våra städare har uppvisat stämplade hotbrev”, skriver den svenska ambassadören till ett semesterdåsigt UD i slutet av juli. Reaktionerna uteblir, och beslut om evakuering fattas först efter att talibanerna gripit makten. 

Nawid Karimi, som jobbar på ambassaden, är övertygad om vad som skulle hänt om inte han och kollegorna gång på gång krävt svar om Sveriges planer och slutligen även kontaktat svenska medier: ”Då skulle de ha lämnat kvar oss.”

När Thord Eriksson börjar skriva den här boken kretsar hans frågor om den motvilliga räddningsinsatsen. Frågorna blir allt fler när Sverige, innan det sista räddningsflyget ens lyft från Kabul, åter började fatta beslut om att utvisa afghaner. Några räddas i ena riktningen medan andra ska skickas tillbaka i den andra. Hur är det möjligt?

Omslag: Studio Liljemärker

Utgivning: 20 mars 2024


Författare
Thord Eriksson

Thord Eriksson, född 1966 och uppvuxen i Köping. Författare och journalist.