ISBN: 978-91-7445-046-0


Ladda ner pressbild


README.txt

Biografi

En berörande och kraftfull självbiografi från en av världens mest berömda visselblåsare, transpersoner och aktivister. 

2010 laddar Chelsea Manning, då underrättelseanalytiker i USA:s armé i Irak, upp över 700 000 hemligstämplade militära dokument till Wikileaks. Dokumenten har hon smugglat ut genom att kopiera dem till minneskortet i sin digitalkamera. Det blir startskottet för en av de största läckorna i modern historia.

Tre år senare döms hon till 35 år militärfängelse. Dagen efter domen går Manning offentligt ut med att hon identifierar sig som kvinna, och påbörjar kampen för att få genomgå könsbekräftande behandling i fängelset.

Självbiografiska README.txt är en modig berättelse om personlig revolt, motstånd och överlevnad. Från Mannings svåra uppväxt, ungdomsåren som datanörd och vad som drev henne till att ta värvning, fram till den stora läckan, den kafkaliknande rättegången och hennes kamp för att försvara sina, och andras, rättigheter som transperson.

»En biografi som fyller ett tydligt tomrum och som, viktigast av allt, även adderar brännande personliga bitar. Språket är levande, och trots att Mannings berättelse väcker många frågor lyckas den samtidigt vara upplyftande.« The New York Times

»Det krävs exceptionella egenskaper för att göra några av de saker hon återberättar … Mot alla odds och trots många fördomar har Chelsea Manning blivit en ny sorts amerikansk hjälte.« The Observer

I svensk översättning av Maria Nääs.

Utgivning: juni 2023


Författare
Chelsea Manning

Chelsea Manning är aktuellt med den självbiografiska boken “README.txt”. Hon är aktivist och politiker, och har tidigare varit militäranalytiker.