ISBN: 978-91-7389-950-5Elefantens fot

Podböcker

I fem år har den ryska elefantens tunga fot vilat på Afghanistan.Vad blir nästa steg? Sven Lindqvist har sökt svaret i Baluchistans öknar, där de förtryckta balucherna längtar efter en befriare.

I fem år har den afghanska motståndsrörelsen lyckats hålla ryssarna stången. Varifrån tar den sin styrka? Varför är den så splittrad? Sven Lindqvist har mött motståndsmännen i deras högkvarter i Peshawar.

I fem år har en av ryssarna installerad marionettregering haft makten i Kabul. Vad har den uträttat? Hur rättfärdigar de afghanska kommunisterna sitt samarbete med ockupationsmakten? Sven Lindqvist har träffat dem i Kabul.

Vad vet vi egentligen om ryssarnas Vietnamkrig i Afghanistan? Hur pass pålitliga är nyhetskällorna? Sven Lindqvist började besvara dessa frågor i en uppmärksammad artikelserie i Dagens Nyheter våren 1984. Han återvände i december 1984 till Peshawar.

Elefantens fot är ett lyhört och engagerat samhällsreportage med samma slagkraft som Sven Lindqvists tidigare stora analyser av Kina, Indien och Latinamerika. Boken är rikt illustrerad med foton tagna av författaren.


Författare
Lindqvist Sven

Sven Lindqvist är författare och fil.dr i litteraturhistoria. Han har publicerat omkring 30 böcker.