ISBN: 978-91-7389-322-0Det stora sveket

Reportageböcker

Kina är i centrum för omvärldens blickar. Det är de ekonomiska möjligheternas land och 2008 hålls de olympiska spelen i huvudstaden Peking.

För hundra år sedan var olympiska spel ett idrottsligt och politiskt projekt med fred i världen som mål. Den olympiska symbolen, de fem ringarna symboliserar de fem världsdelarna som sammanfogats som ett tecken om fred i världen. Ringarna är i dag ett av världens mest kända och hårdast reglerade varumärken. OS har på hundra år utvecklats till en global miljardindustri.

Sverker Lindström beskriver i Det stora sveket idrottsrörelsens roll i skärningspunkten mellan demokrati och diktatur. Han följer spåren från Berlin OS 1936, Hitlers propagandatriumf, och jämför med det som under stort sekretesskydd pågår i Kina i dag. Nu som då är det svaga grupper och oliktänkande som attackeras av makten.


Författare
Sverker Lindström

Sverker Lindström är journalist och författare, har arbetat som reporter och samhällsgranskare på Arbetet och Aftonbladet och har varit chefredaktör för TCO-tidningen och ombudsman i flera fackliga organisationer