ISBN: 978-91-7389-377-0


Ladda ner pressbild


Cocaína – En bok om dom som gör det

Reportageböcker

Vid tiotalets ingång genomgår kokainet en bred popularisering i Sverige och Europa som kommer få stora konsekvenser för all framtid. Många här, men framför allt där. Hos andra.

Cocaína – en bok om dom som gör det är inte ett reportage om knark som hot mot svensk ungdom, utan om efterfrågans och antidrogkrigets betydelse för pulvrets blodiga arbetsgolv: Colombia – det trasiga land som producerar 70 procent av allt kokain världen konsumerar.

Magnus Linton gräver upp rötterna till en av världens största industrier och tar läsaren med på en brutal resa genom kokainets galna historia, produktionens våldsamma villkor och dess växande roll som bränsle i geopolitiska krig och religiösa världsbilder.

Cocaína är en uppföljare till Augustnominerade Americanos.

Så skrev pressen:

“Jag vet ingen annan svensk journalist som med samma lätthet som Magnus Linton kan röra sig mellan reporternärvaro, referat av akademiska läsefrukter och storpolitiskt resonemang: som en skicklig bilförare håller han stilen oavsett vägunderlag. Hans reportagekonst har något filmiskt över sig: sättet att späcka texten med våldsamma spanska glosor och den kontrasterande naturlyriken. Det är ett katastrofreportage, men utan falska råd och lösningar.”

Björn af Kleen i Sydsvenskan

“Cocaina beskriver en verklighet i konstant förändring och Linton lyckas i sina berättelser från olika vrår av Colombia väva in komplicerande historiska perspektiv på ett så självklart sätt att man inte ens märker det. Han lyckas till och med här och där belysa “det andra” Colombia – det fantastiska landet bortanför droger och våld som Linton helst skulle vilja berätta om. Det är på många sätt en lysande bok baserad på reportage som inte bara har varit svåra att göra, utan också farliga.”

Lars Palmgren i P1:s Kulturnytt

“Poängen med Cocaína är att den faktiskt är förbannat bra utan att författaren själv syns särskilt mycket. Linton skriver inte in sig i reportaget, och han tar inte ställning i själva legaliseringsfrågan, utom i en svepande formulering i förordet om att han “varken vill ha kokain på Konsum eller leva i ett narkotikafritt samhälle”. Men det här är heller inte en pamflett om en drog, snarare kan man tala om en exposé över Colombia: en välresearchad och kärleksfull skildring av ett land med en sällsynt våldsam närhistoria.”


Författare
Magnus Linton

Magnus Linton är journalist och författare. Han är medarbetare på Dagens Nyheters kultursida och har tidigare skrivit böckerna Cocaína, Kött på flykt, Americanos och Veganerna. Under 00-talet var han chefredaktör för tidskriften Arena.