ISBN: 978-91-7389-115-8Terrorism

Atlas Pocket

Föreläsningen bandades av en amerikansk radiostation. När den efter 11 september sändes i repris var det många lyssnare som kontaktade stationen. De flesta trodde att de hört en direktsändning. Men Eqbal Ahmed hade då varit död i ett och ett halvt år. Terrorism – Theirs and Ours blev hans sista föreläsning i USA, vid University of Colorado i oktober 1998, och han avled den 11 maj 1999 i sitt hemland Pakistan i sviterna efter cancer.

Med sin karakteristiskt korthuggna och milt ironiska stil säger han mer på några tiotal sidor än andra lyckats med på flera hundra. Föreläsningen har legat på mitt skrivbord allt sedan den publicerades av ett litet amerikansk bokförlag. Den tål att läsas om. Ja, den bör läsas med jämna mellanrum. Varje gång rensar den undan allt snömos om internationell terrorism som belamrar offentligheten.


Författare
Eqbal Ahmad

Eqbal Ahmad (1933/34–1999) pakistansk författare, journalist och fredsaktivist som var starkt kritisk mot USA:s strategi i Mellanöstern men även oroad över den nationalism och religiösa fanatism som spred sig i länder som Pakistan. Från 1964 till 1997 jobbade Eqbal Ahmad som lärare på olika universitet i USA. Han fick 1990 i uppdrag av Benazir Bhutto […]