ISBN: 978-91-7389-112-7Goda Nyheter 2002

Atlas Pocket

Boken, med undertiteln Bra svensk journalistik från 2002, är ett samarbete mellan Journalisten och Bokförlaget Atlas. För urvalet står en kommitté bestående av Per Andersson (seriens huvudredaktör), Martin Jönsson, Mats Svegfors och Cecilia Bodström.

“Goda Nyheter visar upp styrkan, kvaliteten och angelägenheten i väl utförd journalistik vilket nästan alltid innebär journalistik som kräver vissa resurser. Goda Nyheter visar upp, kan man lite tillspetsat säga, vad som skulle gå förlorat om man gjorde alltför stora nedskärningar och besparingar i journalistikbranschen”, säger Per Andersson.

Två av de tidningar som är representerade i Goda Nyheter 2002 finns inte längre (Darling och Moderna Tider). Och arbetsvillkoren på de tidningar som överlever är pressade. Därför är antologin särskilt viktig, som en påminnelse om att journalistiken verkligen utför ett betydelsefullt arbete i samhället.

Urvalet i den andra utgåvan visar på en stor bredd, både geografiskt och genremässigt. Här finns bidrag från såväl landsortspress, webb och facktidskrifter som från de största dags- och kvällstidningarna. Det är allt från ledarartiklar, kultursidestexter och korta nyhetsartiklar till långa reportage. Och till och med en enkät.


Författare
Per Andersson

Per Andersson är journalist.