ISBN: 978-91-7445-041-5


Ladda ner pressbild


Att möta framtiden – en bok om Göran Johnsson

Biografi, Facklitteratur

Industrins utveckling har inget egenvärde om den inte skapar förutsättningar för en generell välfärd. Därför är framtidens välfärdssamhälle beroende av hur det går för industrin. Då räcker det inte för arbetarrörelsen att bara engagera sig i hur kakan fördelas. Vi måste också intressera oss för att kakan verkligen bakas. Bara så kan vi möta framtiden, enligt Göran Johnsson.

Att möta framtiden är en bok om Göran Johnsson och hans tid. Om en resa från barndomsåren på morfaderns ensligt belägna torp och uppväxten med den ensamstående mamman. Ett yrkesliv som började vid fjorton års ålder och som via verkstadsgolvet tog honom till bolagsstyrelsen i Volvokoncernen, till uppdraget som förbundsordförande för Metall och till den socialdemokratiska partiledningens innersta krets.

Som orädd nytänkare kom Göran Johnsson att företräda metallarbetarna i en tid av fördjupad globalisering, teknisk förnyelse och utmanande arbetsgivare. Med Industriavtalet formades en ny ordning på arbetsmarknaden, som ett sätt att möta framtiden. En framåtsyftande kompromiss mellan arbete och kapital, nödvändig för industriell utveckling och generell välfärd.

Göran Johnsson, född 1945, började tidigt att arbeta inom industrin i Olofström. Han fick snart plats på Volvo Olofströmsverken där han utbildade sig till verktygsmakare. Efter 27 år på Volvo flyttade han till Stockholm och till Metalls förbundskontor. 1993 valdes han till förbundsordförande.

Harald Gatu, född 1953, journalist och författare. Började som lokalredaktör för Dala-Demokraten på hemorten Rättvik. Kom 1984 till Metallarbetarens redaktion i Stockholm och var med och startade Dagens Arbete 1997. Har skrivit boken Lönen, makten och värdigheten: Fem nedslag i industriarbetarnas historia.

Utkommer: april

Omslag: Conny Lindström


Författare
Harald Gatu

Harald Gatu är journalist och arbetar som reporter på Dagens Arbete. Han har tidigare gett ut boken “Lönen, makten och värdigheten”.