ISBN: 9789189044036Rudolf Meidner – skärvor ur ett nittonhundratalsliv

Rudolf Meidner är arton år när han under dramatiska omständigheter lämnar Tyskland och anländer till Sverige. Några månader tidigare har han sett den nyutnämnde rikskanslern Adolf Hitler kliva ut från Rikskansliet i Berlin och känt jublet i folkmassorna omkring sig. Rudolf Meidner växte upp i judisk miljö i Breslau, men ville vara tysk. Hans inre brottningar med den egna identiteten och sökandet efter gemenskap, som vi får följa från barndomsåren över löntagarfondstriden och fram till idag, speglar det tjugonde seklet i en enskild människas gestalt. Få personer har haft så stor betydelse för svensk arbetarrörelse och samhället som LO-ekonomen Rudolf Meidner. Men tills nu har hans personliga historia varit okänd.

Göran Greider, född 1959, verkar som samhällsdebattör och författare. Gav senast ut den uppmärksammade diktsamlingen ”När fabrikerna tystnar” (1995).


Författare
Göran Greider

Göran Greider är författare, journalist, poet och före detta dansbandsmusiker med stark förankring i arbetarrörelsen. Han är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och medverkar ständigt i den mediala och politiska samtidsdebatten.