ISBN: 9789173894654


Ladda ner pressbild


Att veta sin klass

Atlas Akademi, Podböcker

Genom intervjuer med kvinnor som har klassrest genom utbildning undersöker hon vad föreställningar om klass, kön, ras, svenskhet och sexualitet betyder för deras klassmässiga förflyttningar.

Hur kommer det sig att Jenny inte ens funderade över ”det här med klass” innan hon började plugga på universitetet? Varför säger Ebba att ”det fanns inga andra alternativ” än att läsa vidare på grund av att hon var så duktig i skolan? Vad är det som gör att Marta, som är född i Sverige, säger att hon måste ”bli svensk” för att kunna göra en klassresa? Vilken betydelse har sexualitet för klassresan när Nina väljer att ”avvika lite” från planen med kille, barn och vårdjobb som hennes gamla kompisar har följt?

Med utgångspunkt i postkoloniala och feministiska teorier om klass presenterar avhandlingen nya perspektiv på klassresande.

“En bok en författare” med Lena Sohl: http://www.ur.se/Produkter/185248-En-bok-en-forfattare-Att-veta-sin-klass

 


Författare
Lena Sohl

Lena Sohl är sociolog, verksam vid Uppsala universitet. Hon har tidigare medverkat i antologin “Vad händer med jämställdheten?  – Nedslag i jämställdhetens synfält” och i tidskriften Fronesis temanummer om klass.