ISBN: 9789174450255


Ladda ner pressbild


Berätta, överleva, inte drunkna

Antologi, Teater

Berätta, överleva, inte drunkna: Antirasism, dekolonisering och migration i svensk scenkonst

Antologin Berätta, överleva, inte drunkna är den första publikationen på svenska som samlar scenkonstnärer och teatervetare till att reflektera över den pågående flyktingsituationen och den ökande främlingsfientligheten. Boken tar hänsyn till både strukturella och institutionella aspekter som spelar roll i dekoloniseringsprocesser (t.ex. kvotering; chefspositioner; scenkonstnärliga utbildningars upplägg).

Antologin kan användas som kurslitteratur för studenter i teatervetenskap och besläktade ämnen, exempelvis barn- och ungdomsvetenskap, kulturstudier, litteraturvetenskap, genusvetenskap, lärarutbildningar och scenkonstnärliga utbildningar. Boken riktar sig även till scenkonstnärer och praktiker, studieförbund samt till en allmän publik som är intresserad av antirasistisk och postkolonial teater. Samtliga bidrag är skrivna på ett pedagogiskt sätt som gör boken tillgänglig för en akademisk och icke-akademisk publik.

Berätta, överleva, inte drunkna har en inkluderande agenda som ger utrymme både för den yngre generationen scenkonstnärer och pionjärer som drivit på utvecklingen av de- och postkolonial teater. Perspektiv från institutionsteatrar varvas med erfarenheter från alternativa scenkonstnärliga miljöer. Antologins geografiska spännvidd sträcker sig från Malmö i syd till Sápmi i nord, och ortens teaterkultur får lika stort utrymme som storstädernas scenkonst. Syftet är att spegla den kulturella mångfald som präglar den samtida scenkonsten och bidra till en fördjupad dialog mellan akademin, scenkonsten och allmänheten.

Formgivare: Conny Lindström

 


Författare
Dirk Gindt, Tiina Rosenberg, Rebecca Brinch

Dirk Gindt, Tiina Rosenberg och Rebecca Brinch är medförfattare och redaktörer till antologin Berätta, överleva, inte drunkna som utkom på Atlas 2022. Dirk Gindt är filosofie doktor och professor i teatervetenskap. Tiina Rosenberg är professor i teatervetenskap. Rebecka Brinch är filosofie doktor i teatervetenskap.