Skallarna – ett slags roman

“Jag lyckades knappt röra skrivmaskinen, än mindre färdigställa något som var läsbart, trots att jag hade allt en författare kan önska sig: pengar, en fast läsekrets och en kritikerkår som ville mig väl.”

I centrum för Mattias Hagbergs fjärde roman står en författare som förlorat tron på litteraturen. Han har brutit kontakten med gamla vänner och isolerat sig i sin lägenhet. Så får han ett paket på posten. I det finns en foto med tre kranier på. Han har ingen aning om var det kommer ifrån eller vem som skickat.  Är börjar en resa mot nordligaste Sverige och en plats som man kanske inte vill besöka. Är han en okänd civilisation på spåren? Eller har hans liv förvandlats till en gotisk roman?

Skallarna är en spänningsroman med gotiska inslag. Den handlar om litteraturens möjligheter och omöjligheter. Men framför allt är det en udda kärleksförklaring till fantasin och mystiken.

Sagt om Skallarna:

“Jag tänker på romaner av PO Enquist, som “Kapten Nemos bibliotek” eller “Nedstörtad ängel”. Det mystiska, förbryllande, som ska förklaras men inte ens går att förstå, är en länk mellan Hagbergs och Enquists böcker.”

Anna Jörgensdotter, Arbetarbladet

“Kuslig som en spökhistoria för vuxna och genuint underhållande i sina litterära lekar.”

Niklas Qvarnström, Sydsvenskan

“…en fantasieggande roman som man sträckläser, möjligen med enstaka avbrott för att kolla kartan över Lappland och drömma om en egen vildmarksresa.”

Jens Liljestrand, GP

Utgivningsår: 2019


Författare
Mattias Hagberg

Mattias Hagberg (född 1975) är kulturjournalist och författare.