ISBN: 978-91-7445-125-2Marnas hemlighet: berättelser från Gaza, nyutgåva

“Gaza intresserar bara omvärlden när blodet flyter”, så skrev författaren Lotta Schüllerqvist när Marnas hemlighet kom ut första gången 2010. Men Marnas hemlighet är något annat. En berättelse om det Gaza som aldrig syns i de dramatiska bilderna. Innan det senaste förödande kriget. Den handlar om Gazas historia och sätter in kriget i ett sammanhang. Den berättar om människornas vardag, drömmar och okuvliga hopp.

Följ med till Marna House, där Abu Munir varje morgon serverade frukost. Han hade arbetat på Gazas äldsta hotell i sextiofyra år. Hotellets trädgårdskafé fylldes då av Gazabor, från politiker till rappare och studenter, som kom dit för att röka vattenpipa, träffa affärsbekanta eller titta på fotboll.

Till denna nya utgåva har Lotta Schüllerqvist skrivit ett nytt förord och ett nytt avslutande kapitel där hon försöker spåra de Gazabor hon träffade under arbetet med boken.

“Krävs det verkligen att folk bevisar att de brukade ha ett vanligt liv för att vi ska erkänna deras lidande som orättfärdigt? Hur det än är med den saken är det lätt desorienterande att läsa Marnas hemlighet. Denna nästan femton år gamla reportagebok är å ena sidan daterad, överspelad – och hyperaktuell.” Kristina Lindquist, DN 16 mars 2024

“Till skillnad från många andra Mellanösternskribenter undviker Lotta Schüllerqvist de mest spektakulära historierna och fokuserar i stället på stillsamma observationer av en vardag som ofta är mörk men också rymmer skönhet och kärlek. [ ] Schüllerqvist tecknar finstämda och överraskande porträtt av människor som försöker hantera en omänsklig tillvaro. [ ] Marnas hemlighet förtjänar en uppföljare där Schüllerqvist beskriver hur framtida generationer av palestinier ska garanteras rätten till sin egen historia.”  Rakel Chukri, DN 28 oktober 2010

Utgivningsdatum 14 juni.

Omslag: Elina Grandin


Författare
Lotta Schüllerqvist

Lotta Schüllerqvist är journalist och har under många år arbetat på Dagens Nyheter. Under fyra år som korrespondent i Jerusalem rapporterade hon ofta från Gaza och har följt utvecklingen där under många år.