ISBN: 9789173895125


Ladda ner pressbild


Oanpassbara medborgare

Reportageböcker, Samhälle/debatt

Strax före midnatt den 19 april 2009 krossas tre fönster i ett hus i Vítkov, en liten ort i östra Tjeckien. Molotovbomberna övertänder huset på ett par sekunder. Fyra månader senare vaknar treåriga Natálie Kudriková ur sin konstgjorda sömn. Hon har livshotande brännskador på kroppen. Läkarna räddar hennes liv, men hon förlorar flera fingrar och får permanenta hjärnskador efter nedsövningen.

Rättegången mot de fyra högerextremisterna som skulle fira Adolf Hitlers födelsedag med att bränna en romsk familj till döds inleds våren därpå. Då är det exakt 20 år sedan sammetsrevolutionen, övergången från kommunistisk diktatur till demokrati i Tjeckoslovakien, avslutades. Tiden däremellan innebar ett dramatiskt skifte i de tjeckiska romernas liv. Ännu ett.

I Oanpassbara medborgare gör journalisten Hynek Pallas nedslag hos aktivister och familjer, besöker ghetton och fotbollslag, går på museer och studerar historiska källor. Han visar hur romer i Tjeckoslovakien, och senare Tjeckien, i närmare 100 år behandlats som avvikande från normen. Och vad det har lett till.

 

BOKRECENSIONER

”I boken varvas påläst historieskrivning om ett omvälvande århundrade med initierad journalistik, som knappast hade varit möjlig utan Pallas personliga kopplingar till det sammanhang han beskriver …”
Jan Selling, Svenska Dagbladet

 

”Det är en högaktuell och plågsamt viktig bok som går igenom de senaste hundra åren av rasism och diskriminering mot den romska befolkningen i Tjeckien …”
Shora Esmailian, Expressen

 

”Jag läser vissa avsnitt i Pallas bok med stigande förvåning. Jag tror inte att jag är ensam om att tänka: varför har jag inte hört talas om detta tidigare?”
Johan Fingal, Jönköpings-Posten

 

”Oanpassbara medborgare” är en bok som spänner en båge över hela det tjeckiska 1900-talet. Från den första republiken, via de 40 åren av diktatur till det postkommunistiska Tjecken. Det är en märkvärdig bedrift på bara 330 sidor.
Rasmus Landström, Uppsala Nya Tidning

 

”Intensiva nedslag i romernas tröstlösa vardag”
Aaron Israelson, Dagens Nyheter

 

”Metodens fördel är att Pallas målar fram en lika levande som svåruthärdlig bild av romernas tillvaro i dagens Tjeckien. De ghetton, murar och mordbränder som flimrat förbi i telegramform framträder nu i helvetisk helfigur.”
Fredrik Persson-Lahusen, Aftonbladet

 

”Hynek Pallas krossar myten om Tjeckien som ett modernt land och framtiden för landets romer ter sig inte särskilt ljus.”
Nana Håkansson, Sydsvenskan

 

”’Oanpassbara medborgare – historien om förföljelsen av de tjeckiska romerna’ är en viktig bok som åskådliggör rasismens och förtryckets fula ansikte. Hynek Pallas har gjort en grundlig efterforskning.”
Soledad Cartagena, Skånska Dagbladet

 

”Med sin bok har Hynek Pallas gett ett väsentligt bidrag till kartläggningen av förföljelsen av den romska minoriteten, historiskt, men även i vår samtid. Att öka kunskapen är det enda sättet att mota det rasistiska hatet, oavsett var det gror.”
Cecilia Nelsen, Göteborgs-Posten


Författare
Hynek Pallas

Hynek Pallas är född i Prag 1975 och uppvuxen i Sverige. Han är kulturskribent och fil.dr i filmvetenskap. Han har tidigare gett ut böckerna Oanpassbara medborgare (2016) och Ex: Migrationsmemoar 1977 – 2018.