ISBN: 9789173895408


Ladda ner pressbild


Politiska fiktioner

Samhälle/debatt

Politiska fiktioner är Joan Didions klassiska närstudie av amerikansk demokrati och av den grupp politiker, lobbyister och journalister som skapar berättelserna om politiken.

I åtta eleganta och skarpa essäer – genom tre presidentval och en sexskandal med påföljande rättegång – analyserar hon den skenande populismen, och förklarar hur en dramatisk story i medierna alltid övertrumfar sanningen.

Hennes provocerande tes – att de demokratiska systemen förtvinar i händerna på en liten elit vars enda egentliga agenda är att vinna val – har aldrig varit mer aktuell än i dag.

Joan Didion, född 1934, är en av de viktigaste amerikanska författarna i sin generation. I Sverige fick hon sitt stora genombrott 2006 med den självbiografiska sorgeskildringen Ett år av magiskt tänkande. Politiska fiktioner innehåller essäer skrivna mellan 1988 och 2000, och utkom första gången på engelska 2001.

Pressröster om boken:

”Med röntgenblick på amerikansk maktelit.”
DI Weekend

”Joan Didions penna är vass, formuleringarna lustfyllt dräpande.”
Corren

”Essäsamlingen ’Politiska fiktioner’ analyserar med klarsynt ironi och stilistisk lyster hur den politiska klassen i landet med en blandning av religiöst bigotteri och marknadsfundamentalism alltmer underminerar demokratin och sorterar makten inom sig.”
Ystads-Allehanda

”En skarp uppgörelse med politikens förvandling till billigt spektakel.”
Dagens Nyheter

 

 

”Det centrala som boken “Politiska fiktioner” av Joan Didion handlar om är verkligheten kontra bilden av verkligheten.
Norrbottens Kuriren


Författare
Joan Didion

Joan Didion (1934-2021). Hon inledde sin journalistiska bana på Vogue, 1963 debuterade hon som författare med romanen Run River. Mest känd är hon för sina reportage och essäer. Joan Didion räknas som en av USA:s främsta författare genom tiderna och belönades 2005 med National Book Award.