ISBN: 978-91-7389-603-0


Ladda ner pressbild


Kvinnors liv

Kvinnors liv är den enda romanen av Nobelpristagaren Alice Munro. Den gavs ursprungligen ut 1971 men kommer nu för första gången på svenska, förtjänstfullt översatt av prisbelönta Rose-Marie Nielsen. 

Berättelsen om Del Jordan, som växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet, är en fiktiv självbiografi om författarens resa in i vuxenlivet. Del bor på sin fars gård, där hon mest umgås med sin yngre bror och en excentrisk ungkarl, vän till familjen. När hon börjar tillbringa mer tid i staden omger hon sig för första gången med kvinnor: sin mor, moderns hyresvärd och sin bästa vän Naomi. Genom dessa kvinnor och i sina egna möten med sex, moderskapet och döden, utforskar Del de mörka och ljusa sidorna av kvinnligheten. 

Den som läst Alice Munros noveller känner igen hennes humor, hennes skarpa blick och hennes fängslande personer i Kvinnors liv. Det är helt enkelt bara lite mer av Munro.

 

Pressröster om Kvinnors liv:

“Alice Munro har en sällsam förmåga att mätta och fördjupa de enklaste vardagsscener. ”

Åsa Beckman, DN

“Liksom i novellerna förmedlar Munro detta med sådan psykologisk precision och sådant språkligt skarpsinne att de mest komplexa iakttagelserna framstår som självklara. Inte sällan är det också dråpligt, mitt i allvaret, just som livet självt.”

Marit Furn, SvD

“Präglad av det mästerskap, som förmår omsätta en skarp blick i ett exakt språk. Som låter detta språk skapa en värld av beröring och kroppslighet. Och som Rose-Marie Nielsens smidiga översättning låter oss njuta av.”

Ulf Olsson, Expressen

”Kvinnors liv” är en högst aktuell roman förmedlad till oss genom Munros Nobelpris. Och ännu en språklig fest för oss alla som älskar att läsa Alice Munro.

Jakob Carlander, UNT

“Kvinnors liv är en mästerlig skildring av en flickas uppväxt.”

Cecilia Nelson, GP

“Rika porträtt fängslar i Alice Muros roman.”

Lennart Bromander, Skånska Dagbladet

“Alice Munro skildrar karaktärer och skeenden på ett sätt som får annan litteratur att framstå som överflödig.”

Jenny Högström, Sydsvenskan

Utgivningsår: 2018

 


Författare
Alice Munro

Kandensiska Alice Munro vann Nobelpriset 2013 med motiveringen “den samtida novellkonstens mästare”. Atlas har gett ut åtta av hennes titlar.