ISBN: 978-91-7389-207-0Maktkamp Europa

Atlas Pocket

Kemikalier. Kollektivavtal. Svenska soldater i farliga utlandsuppdrag. Hur man än vänder sig hamnar man i EU. Många politiska strider avgörs i Bryssel där näringslivets lobbyister slåss med framväxande europeiska folkrörelser. 

Ändå är det betydligt tystare om europapolitiken än om partiernas utspel på hemmaplan. När politiken och medierna främst är nationella uppstår ett tomrum, som gynnar de intressen som har störst resurser. Det är en del av EU:s demokratiska underskott. Hur ser kraftfältet ut mellan folkrörelser, företag, medier och partier? Hur kan det folkliga engagemanget stärkas och spelplanen bli mer rättvis? Det är ämnet för denna bok, som beskriver maktkampen i reportage, intervjuer och analys.

Mats Engström är ledarskribent på Aftonbladet. Han har arbetat med europafrågor i femton år, bland annat som biträdande statssekreterare på miljödepartementet och som politiskt sakkunnig åt Anna Lindh på UD.

Press:

“En utmärkt liten bok, som förenar folkrörelseperspektivet och maktaspekten på EU.” (Dagens Nyheter)

“Mats Engström har skrivit en fantastiskt vass, skarpsinnig och informativ bok om den politiska maktarena där svensk arbetarrörelse ännu är för passiv.” (Eric Sundström, Tiden)

“En läs- och tänkvärd bok om lobbyismen inom EU.” (Anne-Marie Lindgren, Tankesmedjan Idé och Tendens)

“En mycket bra rapportbok från EU:s maskinrum, iskall och inspirerande på samma gång.” (Anders Ehnmark, Aftonbladet)


Författare
Mats Engström

Mats Engström har arbetat med europafrågor i femton år, bland annat som biträdande statssekreterare på miljödepartementet och som f.d. politisk sakkunnig åt Anna Lindh på UD.