Jag vill inte dö på kuppen

av

Vårvintern 2020 briserade coronabomben. Vårdpersonalen kastades rakt in i covidvården i ovisshet, maratonpass och inte alltid med rätt skyddsutrustning. Hur påverkade det dem?


LÄS MER

En bättre morgondag

av Anne Lichtenstein, Rozbeh Aslanian

“Den här lever, ropar en brandman. Jag vaknar till av att jag känner hur brandmannen sticker ner två fingrar i halsen så jag vill kräkas igen. Jag försöker vrida mig och säga något men det kommer inget ljud. I oktober har det gått 20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg. En av Sveriges värsta katastrofer genom […]


LÄS MER

Anteckningar

av Joan Didion

På 1970-talet gav sig Joan Didion ut på två långa reportageresor i två kontrasterande delar av USA: Södern och Västern. Genom att förstå Södern ville hon förstå Kalifornien, där hon vuxit upp. Under dessa resor förde hon anteckningar som aldrig publicerades. Nu, nästan 40 år senare, har de samlats till en aktuell berättelse om USA.


LÄS MER

Tanjas gata

av Kalle Kniivilä

Tanjas gata i Sankt Petersburg är bara en dryg kilometer lång, men här ryms hela det moderna Rysslands historia. Ett helt århundrade av vanliga människors ovanliga öden.


LÄS MER

Marias taverna

av Jan Henrik Swahn, Jasim Mohamed

Nere vid stranden på den grekiska ön Samos ligger Marias taverna. Hösten 2015 blir den enkla krogen ett nav i hjälparbetet, när stora mängder flyktingar tar sig i land efter att ha färdats över Medelhavet.


LÄS MER

Arbetssamhället

av Roland Paulsen

Tack vare den teknologiska utvecklingen är behovet av mänsklig arbetskraft mindre än någonsin. Det välstånd som i början av 1900-talet krävde tio människors arbetsinsats kan i dag produceras av en enda människa. Ändå arbetar vi mer än vad man gjort under större delen av historien. Utbrändhet och stress ökar, jobb fylls av »tomt arbete« och pensionsåldern höjs.


LÄS MER