Alice Munro förändrade litteraturen

”Det borde inte ens behöva sägas att Alice Munro är en av de allra största novellförfattarna, inte bara i vår tid utan någonsin”
– Charles Mcgrath, New York Times

Alice Munro, en av vår tids allra starkaste litterära röster, har gått bort.

– Hennes berättelser skapade stor litteratur av vardagligheterna. Hon var en unik författare som utmejslade en alldeles egen nisch och förändrade litteraturen, säger Atlas förlagschef Jesper Bengtsson.

Alice Munro föddes 1931 på en gård utanför Wingham Ontario, Kanada. Hon började skriva när hennes barn var små och låg och sov, vilket hon gav som en förklaring till varför hon valde just novellformen. Det var enklare att fokusera på korta berättelser under barnen korta sovperioder.

Hon började publicera sin berättelser i tidningar som Tamarack Review, the Montrealer and the Canadian Forum och hennes första bok kom ut 1971.

Hon tilldelades Nobelpriset i Litteratur 2013.

Hennes böcker berättar om dramatiken i på ytan vardagliga händelser och förlopp: de rör vid ämnen som romantik, svek, sexualitet och längtan. Margaret Atwood har sagt att ”få författare har beskrivit sådana ämnen mer grundligt”.

Läsare, recensenter, över hela världen har uttryckt sin beundran för hennes författarskap.

– Hon var älskad av läsarna långt innan hon tilldelades Nobelpriset, säger Jesper Bengtsson.

Atlas började ge ut hennes böcker 2009 och har sedan dess publicerat ett nästan ett dussin titlar, bland annat Kvinnors liv, Tiggarflickan och Brinnande livet.

Kategorier:
Skönlitteratur