Turkiet 100 år

Ur krig, blod och aska föddes den turkiska republiken för hundra år sedan. Det skapade ett drama som kommer att fortsätta långt efter republikens 100-årsdag i oktober 2023. I april, en månad före vårens viktiga turkiska val, ger Atlas ut boken Drama utan slut – Turkiet 100 år, med texter av journalisten Bitte Hammargren och bilder av fotografen Stefan Bladh.

Drama utan slut är en högaktuell reportagebok som skildrar republiken Turkiets tillblivelse och snart hundraåriga historia: från Atatürks skapelse av republiken Turkiet, via Syrienkriget och etniska minoriteters situation, till president Erdoğan och hans resa till makten.

– I början av 1990-talet blev jag för första gången utsänd av Svenska Dagbladet för att skriva om Turkiet. Det är ett mångfacetterat land där det då fanns en tydlig strävan efter EU-medlemskap, men där samtidigt ett blodigt inbördeskrig rasade mot kurderna. Turkiet är ett land med stor dynamik och historiskt djup, men det är också hårt prövat och starkt polariserat. Många människor bär på minnen av kollektiv sorg och repression – och motstånd på olika sätt. De dramatiska vändningarna har varit många och de nya som väntar kan komma snabbt, säger Bitte Hammargren, en av bokens författare.

Medförfattare och fotografen Stefan Bladh håller med.

– Jag kom för första gången till Istanbul 2002 då jag studerade vid Nordens Fotoskola, vilket kom att bli början på en lång relation med Turkiet. Från första dagen blev jag oerhört tagen av detta land, inte minst av de människor jag mötte, möten som på många sätt förändrat mitt liv.

Bitte Hammargren och Stefan Bladh inledde ett samarbete i Turkiet för lite mer än tjugo år sedan. Tillsammans har de bevakat såväl lokalval som parlamentsval, och rest runt i sydöstra Turkiet för att beskriva både kurdfrågan och de små minoriteternas utsatthet. De har också fått följa Turkiets ombytliga utrikespolitik, upplevt hur stämningarna gentemot de syriska flyktingarna i landet förändrats radikalt och sett politiska motsättningar hårdna – något som ytterligare förvärrats efter de stora jordbävningarna i början av 2023 och med det kommande turkiska valet som väntas ske i maj i år.

– Genom åren har jag intervjuat många turkiska makthavare, bland annat Recep Tayyip Erdoğan under hans första nationella valrörelse, när han var politiskt bannlyst, men senare även oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu, som blir utmanare i vårens presidentval. Lika värdefullt för förståelsen av Turkiet har varit alla möten med aktivister av olika slag, journalister, studenter, kurdiska politiker och andra medborgare som har öppnat dörrar in i sin egen turkiska verklighet, säger Bitte Hammargren.

– Turkiet, med sin komplexa tillblivelse, sina lager av historia och inte minst dramatiska politik, var till en början lite svårt att få grepp om. Jag tänkte ofta: “ju mer jag tar del av detta land, desto mindre förstår jag”. Därför känns det oerhört fint att tillsammans med Bittes djupa kunskap kunna sammanfatta över tjugo år av resor, möten och erfarenheter, avslutar Stefan Bladh.

Boken utkommer 11 april 2023.

Kategorier:
Aktuellt