Ny bok om SD

På Sverigedemokraternas dag i Almedalen den 6 juli ger bokförlaget Atlas ut en ny bok om just Sverigedemokraterna, skriven av Anna-Lena Lodenius. Boken Svart på vitt – om Sverigedemokraterna är en hela den osminkade sanningen om SD. “Det är anmärkningsvärt att SD har kommit såhär långt i princip utan att rucka på någonting.” säger författaren Anna-Lena Lodenius. 

Anna-Lena Lodenius har granskat Sverigedemokraterna ända sedan starten och besitter en överblick och kunskap om partiet som få. Hon har publicerat flera böcker om såväl partiet som ämnet.

– Idag är SD ett stort parti med representanter i nästan alla folkvalda församlingar i landet. Dessutom blir det med största sannolikhet stödparti om det blir ett regeringsskifte efter valet i höst. Det gör att det är viktigare än någonsin att känna till vad SD är för slags parti, både hur det har sett ut och hur det är idag, säger författaren Anna-Lena Lodenius och fortsätter:
– Jag har gjort mängder av intervjuer och reportage genom åren, min första bok som berättade om partiet kom bara tre år efter att det bildades. Men jag har även fortsatt att tala med sympatisörer och representanter, gå på möten när jag har möjlighet och skaffa mig information på olika sätt.

Den kommande boken Svart på vitt är inte den första boken att ges ut på ämnet, men garanterat heller inte den sista.
– Det har skrivits så fruktansvärt mycket om SD genom åren att det är i princip omöjligt att greppa allt. Därför tror jag det behövs en bok som sammanfattar och lyfter de viktiga punkterna i hela berättelsen. SD är inte ett parti som alla andra, och det handlar inte bara om nazistiska rötter och politisk extremism. SD skiljer sig även på mängder av andra sätt, både politiskt och hur partiets styrs och är organiserat, säger Anna-Lena och tillägger:
– Jag tror min bok kan vara en hjälp för den som vill förstå partikulturen och rötterna till det som händer idag. Boken handlar både om det som händer centralt och ute i kommunerna, den tar upp ideologiska förskjutningar, marknadsföringen, varför SD lockar så många arbetarväljare och många andra aspekter av Sveriges tredje största parti. Dessutom handlar den förstås om människorna bakom partiet.

Boken ges ut den 6 juli – samma dag som det är Sverigedemokraternas dag i Almedalen – och kan närmast beskrivas som en sammanfattning av SD:s historia, nutid och delvis även framtid.
–Jag har inte i första hand försökt gräva upp nya affärer om SD, det finns så många att det räcker och blir över. Avslöjanden får mycket plats i medierna men verkar inte betyda knappt någonting för partiets väljare, säger Anna-Lena Lodenius.

– Numera verkar åtminstone de borgerliga partierna också leva i en föreställning att de kan lita på SD och att det skett någon slags normalisering. Där tror jag att de gör ett allvarligt misstag. Det är anmärkningsvärt att SD har kommit såhär långt i princip utan att rucka på någonting. Det händer att någon mening i programmen tas bort eller skrivs om när det kommer kritik. Men själva kärnan, drömmen om ett etniskt homogent Sverige utan påverkan från andra kulturer och religioner, är märkvärdigt oförändrad. Också själva identiteten som någon slags “politikens outlaws” består. Jag tror att SD lär fortsätta bråka tills de får ett rejält politiskt inflytande, avslutar Anna-Lena Lodenius.

Utgivningsdag: 6 juli
ISBN: 978-91-7445-040-8

Kategorier:
Aktuellt, Samhälle/debatt