Höstens läsning hittar du här …
En före detta statsministers memoarer, en hemlig gatupoet, två gånger Kent Wisti, en inspirerande bok om arbetsplatsdemokrati samt en insiktsfull uppgörelse om att fara illa av sin tro.
Först ut är två böcker av den omtyckte satirikern, prästen och konstnären Kent Wisti. I Känslan av att inte längre vara i Kansas har han samlat några av sina mest vassa och underfundiga satirteckningar och bjuder också på nya, skrattframkallande betraktelser. Samtidigt har Wisti skrivit en undersökande essä om vårt behov av religion, och om hur humor och tro faktiskt går hand i hand – eller åtminstone borde göra det. I Hädelsens helighet klär han av makten i förhoppning om att väcka samtal bortom fastlåsta positioner och polarisering.
Formgivning: Stefan Bladh.
Utgivningsdag båda titlar: 15 augusti, recensionsdag 29 augusti.
*
Varför slutar demokratin när vi går till jobbet? Varför har idéerna om att låta de anställda styra sina företag aldrig slagit rot på allvar? I Vi kan styra oss själva väcker Patrik Witkowsky liv i den halvt bortglömda idétraditionen om demokratiskt ägande. I boken presenteras argument för att vi alla förtjänar mer makt på jobbet – och varför hela samhället tjänar på det. Resultatet är en tankeväckande framtidsvision om ett annat slags ekonomi.
Peter Witkowsky är dokumentärfilmare och grundare av Centrum för personalägande.
Formgivning: Lisa Benk
Utgivningsdag: 26 augusti, recensionsdag 9 september.
*
Under flera år dök det upp dikter på elskåp, tågstationer och anslagstavlor runt om i landet. Undertecknade “Diktektiven”, vars Instagramkonto fick alltfler följare. Människor tävlade om att hitta de uppsatta dikterna och ingen visste vem som låg bakom. Förrän tidigare i år, då Linnea Swedenmark avslöjade att det var hon som låg bakom. I diktsamlingen Den hemliga diktektiven finns knappt hundra av dikterna som har spridits under åren. Det är träffsäkra och ofta humoristiska vardagsdikter, ibland korta betraktelser, ibland stora livsöden avhandlade på en post it-lapp.
Linnea Swedenmark (född 1990) har varit talskrivare åt två svenska statsministrar. Hon är jurist, har arbetat som ledarskribent och har tidigare gett ut diktsamlingen En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss (Lil Lit-förlag).
Formgivning: Simon Karlsson.
Utgivningsdag: 28 augusti, recensionsdag 11 september.
*
Han har varit kristen så länge han kan minnas. Tonåren präglas av gudstro och engagemanget i frikyrkan. Men trots att han kämpar med att göra allting rätt blir han aldrig kvitt rädslan att det inte är tillräckligt. När uppbrottet kommer går det snabbt, men sökandet är inte över. Den väg är bred – om att tro på Gud men tvivla på sig själv är en personlig essä där David Eklind Kloo med hjälp av religionspsykologisk forskning försöker förstå varför han höll fast vid en tro som så tydligt begränsande honom. En avklarnad, uppriktig och drabbande text om vad en människa egentligen kan tro – om Gud, sig själv och världen – utan att bli rädd för livet. Och om att det är möjligt att finna en ny sorts andlig väg.
David Eklind Kloo är föreläsare, projektledare och utredare, och har en masterexamen i religionsvetenskap och teologi. Han har skrivit flera uppmärksammade krönikor om frikyrkan i Dagens Arena och gett ut boken Arbetets mening – vad vi gör på jobbet och vad jobbet gör med oss (Premiss förlag).
Formgivning: Sara R. Acedo.
Utgivningsdag: 5 september, recensionsdag 16 september.
*
Och till sist, som vi tidigare meddelat, ger Sveriges före detta statminister Stefan Löfven ut sina memoarer på Atlas i höst. Svetsare och statsminister bygger på Stefan Löfvens egna ord, avlyssnade och skickligt omhändertagna av författaren och journalisten Ulrika Knutson. Tio månader gammal kom han som fosterbarn till Sunnersta i Ådalen. Femtiofem år senare klev han in på Rosenbad som statsminister. I koncentrerade nedslag får vi inblickar i Stefan Löfvens uppväxt, varför han exempelvis övergav yrkesvalet som socialarbetare för att i stället bli svetsare, och hans väg till engagemanget i facket och politiken. Här skildras också erfarenheterna av sju år som statsminister, bland annat under pandemiåren. Boken tecknar en personlig, flera gånger oberättad, bild av händelser, människor, möten och ger unika insikter i vad det innebär att vara ledare och statsminister i vår tid.
Formgivning: Eva Wilson.
Utgivningsdatum: 12 september, recensionsdag 26 september.
För pressbilder på författare och bokomslag: klicka på titlarna ovan.