Är samhället riggat till de rikas fördel?

Det finns en stark syn på Sverige som en “klassresornas förlovade land”, och att vi är en meritokrati: socialt ursprung och samhällsklass ska sakna betydelse, och istället ska vi bedömas utifrån våra meriter och alla ska ha samma möjligheter. Men stämmer verkligen det?

Faktum är att den sociala rörligheten inte har ökat på 70 år. De högutbildades barn har 900 procent större chans än de lågutbildades att läsa på universitetet och 1700-talets elit är fortfarande en elit.

– Det viktigaste är att vanligt folk inte går på bluffen om att klassresor någonsin skulle kunna vara en bot på ojämlikheten. Politiskt är det helt avgörande om vi förklarar framgångar och bakslag med personliga prestationer eller stora sociala strukturer, säger Petter Larsson, författare till boken Riggat.

Med hjälp av aktuell forskning avtäcker Petter, till vardags journalist, ett samhälle som är riggat till de rikas och välutbildades fördel – och som de flesta andra förlorar på – i sin nya bok. I boken visar han också på hur den falska tron att vi lever i ett rättvist samhälle förråder möjligheten att skapa det. Jakten på meriter och formell utbildning skapar allt från statusstress och betygshets till större psykiska problem och en högerradikal mobilisering.

– Min förhoppning är att läsarna ska börja granska sina egna livshistorier och tala om dem med varandra i ljust av de fakta jag lägger fram. Varför blev det som det blev för mig och för alla andra? Det är första steget mot att se igenom den ideologiska dimman.

Boken utkommer 9 mars 2023.

Kategorier:
Aktuellt