Vill göra operan folklig

Opera förknippas ofta med överbelastad estetik och konstlad sång. Nu vill Nicholas Ringskog Ferrada-Noli ändra på det. I uppföljaren till den hyllad boken Den andra musiken: en introduktion till att lyssna på klassisk musik tar han oss i handen och leder oss in i operans magiska, förtrollade och roliga värld.

Varför ville du skriva om opera?
– Det kändes självklart efter att ha skrivit en bok om klassisk musik. Från början hade jag tänkt att opera skulle bli ett kapitel i Den andra musiken, och alltså behandla det som en genre inom klassisk musik, men jag insåg snart att operavärlden är så stor och speciell att den kräver en egen bok. Jag älskar opera lika mycket som jag älskar klassisk musik. Så jag började arbetet med denna bok omedelbart efter att jag blivit klar med den förra.
Vad vill du säga till den som känner sig skrämd av opera?
– Det är lätt att känna sig skrämd av vad som helst som man inte är van vid och som har en finkulturell stämpel, men man ska strunta i allt det där – det enda som är viktigt när man möter ett konstverk är den egna upplevelsen av verket. Och om man ger opera en ärlig chans blir man inte bara rikligt belönad, man inser att det faktiskt inte är en så konstig konstform i grund och botten. De relationer, dilemman och känslor som gestaltas i opera är eviga och allmängiltiga, precis som i världslitteraturen. Man kan faktiskt se opera först och främst som litteratur, dramatik närmare bestämt, där känslorna och stämningarna förstärks av fantastisk musik och visuellt spektakel. Jämfört med klassisk musik är opera mindre abstrakt och handlar mer om underhållning. Så det är bara att köra, det finns ingen anledning att känna sig skrämd.
Vilken är världens vackraste aria?
 Jättesvår fråga! Men för mig personligen är det Isoldes kärleksdöd, finalnumret i Richard Wagners ”Tristan och Isolde”.
 Rekommendera någon opera som går nu, för någon som aldrig gått på opera.
– ”Carmen” på Kungliga Operan i Stockholm, den är full av hits och den nya uppsättningen har fina sångare!
Precis som till Den andra musiken har Nicholas gjort spellistor på Spotify där du kan lyssna på de stycken som han nämner.
Kategorier:
Aktuellt