Vilka böcker av Didion har du läst?

Här är ett urval av Didions fantastiska böcker på svenska.

Joan Didion har gått bort, och världen har förlorat en av de verkligt betydelsefulla skildrarna av USA och det amerikanska samhället.

Didion blandade reportage och faktatexter med skönlitterära, gestaltande stilgrepp. Hon har inspirerat generationer av nya skribenter och essäister.

Vilka böcker av Didion har du läst? Skrolla ned för att få bättre koll på hennes författarskap.

Foto: Brigitte Lacombe

 

Vi inleder med en i Sverige ganska okänd roman. En rafflande, intelligent och bländande thriller som tydligt visar vilken stilistisk mästare Joan Didion var.

”Hon är en av våra största författare någonsin och i slutet av boken kommer du, om du är uppmärksam, att förstå varför.” – The Independent Review of Books

Översättare: Ragnar Strömberg

Genre: Roman

 

Samlade från två reportageresor under 70-talet visar Joan Didions skarpsinniga anteckningar en bild av ett tudelat USA – lika aktuell då som nu.

”Du kommer att lära dig mer om USA:s framtid av Didions fyrtio år gamla fältnoteringar än från morgondagens tidning.” – Esquire

Översättare: Magdalena Sørensen

Genre: Reportagebok

 

Politiska fiktioner är en skärskådning av den amerikanska demokratin och den grupp politiker, lobbyister och journalister som skapar berättelserna om politiken. Didion analyserar den skenande populismen och förklarar hur en dramatisk story i medierna alltid övertrumfar sanningen.

”En skarp uppgörelse med politikens förvandling till billigt spektakel.” – Dagens Nyheter

Översättare: Anna Lindberg, Magdalena Sørensen

Genre: Essä

 

Året efter att Joan Didion förlorat sin make dog även hennes dotter Quintana Roo Dunne Michael, då 39 år. Blå skymning är ett försök till uppgörelse med dotterns död – en barnlös mors bekännelser.

Översättare: Ulla Danielsson

Genre: Memoar

 

Roman om två amerikanska kvinnor som träffas i en centralamerikansk diktatur i mitten av 1970-talet. Den ena omåttligt rik, den andra på jakt efter sin dotter som flyr lagen. Didion skildrar de två kvinnornas öden i en tid och ett samhälle präglat av avtrubbade känslor.

Översättare: Brita Dahlman

Genre: Roman

 

Didions mest älskade och lästa bok i Sverige. Vi vill kalla den ett mästerverk.

Ett år av magiskt tänkande är Didions försök att förstå den tid som följde efter att hennes make gick bort.

”Lika trösterikt vacker som välgörande saklig.” – Dagens Nyheter

Översättare: Ulla Danielsson

Genre: Memoar

 


Joan Didion kommer från Kalifornien – hennes mors mormors mormors mormor sökte sig dit i slutet av 1700-talet på jakt efter ett bättre liv. Kalifornien – Min historia gör upp med myterna kring familjens och Kaliforniens självbild.

”Den mest skärskådade, distanserade och briljanta analysen … Som samtidigt är läsvärd enbart för sin rena stil.” – Borås Tidning

Översättare: Ulla Danielsson

Genre: Essä

 

Maria Wyeth, trettionånting med en kort men lysande karriär bakom sig i Hollywood, räknas inte längre till de lovande och lever sitt liv likgiltig för omvärlden. Skådespelerska, dotter, fru, mor och kvinna: hon har spelat alla roller och bara funnit tomhet och leda.

Romanen Lagt kort är långt efter att den skrevs fortfarande en stor läsupplevelse. Perfekt att diskutera i bokcirkeln.

Översättare: Lars Gustav Hellström

Genre: Roman

 

Kategorier:
Aktuellt