Våren på Atlas

Välkommen våren!

På Atlas har vi en spännande vår framför oss med flera intressanta boksläpp. In och följ oss på sociala medier där vi kommer uppdatera om kommande författarsamtal, webbinarier och annat. Vi ses där!

Det svenska missnöjet

Nu är den här, Lisa Pellings och Johanna Lindells viktiga bok Det svenska missnöjet.

Hösten 2019 knackade tankesmedjan Arena Idé dörr på sex svenska orter där inkomsterna är låga och missnöjet stort. Boken är resultatet av över trehundra samtal med människor i trapphus, i vardagskök och på innergårdar. Från Haparanda i norr till Landskrona i söder, från glesbygdens Ställdalen till hyreshusområdet i Sandvången, från småhusen i Ronneby till miljonprogrammet i Rannebergen. De missnöjdas Sverige, med deras egna ord.

Bakom missnöjet finns konkreta skäl. Affärer läggs ner, samhället har dragit sig tillbaka. Färre och osäkra jobb. Äldre som måste vrida och vända på varenda krona för att pensionen ska räcka till. Långa väntetider i vården. En otrygg vardag, på flera vis.

Inget av detta har att göra med Sveriges invandringspolitik, egentligen. Ändå är det just invandringen som kommer upp i samtal efter samtal. Hur kommer det sig? Och hur ska vi lösa de samhällsproblem som i dag ofta överskuggas av debatten om invandring?

Bobby Boy – återresan

I maj, lagom till Bob Dylans egen födelsedag, kommer den fristående fortsättningen på Stig Hanséns hyllade bok Bobby Boy – mannen i mig. I Bobby Boy – återresan knyter Hansén Dylans låtskatt till personliga berättelser om sitt eget liv. I takt med musiken färdas han till platser som Highway 61 och Dylans barndomshem. På vägen upptäcker han även bitar av sin egen historia.

Sommar

I maj kommer även sista delen i Ali Smiths säsongskvartett som denna gång tillägnas sommaren. Det är en berättelse om människor i förändring. Människor som är familj, men beter sig som främlingar. Boken väcker frågor om vad en familj egentligen är och består av. Är det något vi föds in eller som vi kan välja helt fritt för oss själva? Och vad har människor som tror sig vara varandras motsatser gemensamt? Sommaren?

Putins värsta fiende : Aleksej Navalnyj och hans anhängare

Framåt sommaren kommer Kalle Kniiviläs bok om den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Den 20 augusti 2020 förgiftades han med ett militärt nervgift som nästan tog hans liv. Den ryska säkerhetstjänsten stod bakom mordförsöket, vars uppenbara syfte var att bli av med den jobbiga mannen som inte låtit sig tystas. När Navalnyj envisades med att inte dö försökte makthavarna tvinga honom att stanna utomlands och förvandla honom till ännu en marginaliserad regimkritiker i exil. Trots detta återvände han till Ryssland. Varför är Navalnyj  inte rädd och varför måste han tvunget åka tillbaka? Och framför allt, varför är Vladimir Putin rädd för honom? Vem är egentligen Navalnyj och vilka är hans anhängare? Det är några av frågorna den här boken försöker ge svar på.

Kategorier:
Aktuellt